Нафтогаз повідомив про новий арбітраж проти Газпрому


07:0410.09.2022

НАК “Нафтогаз України” подала прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі щодо дій російського Газпрому.

Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу.

Нафтогаз вимагає від Газпрому кошти за надану послугу з організації транспортування природного газу територією України, які не були сплачені Газпромом вчасно та в повному обсязі, йдеться у повідомленні.

“Ми змусимо Газпром заплатити. Нафтогаз також оцінює можливість заявлення додаткових вимог. Ми використаємо наш досвід перемог над Газпромом в арбітражі”, – прокоментував голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко.

Місце проведення арбітражу – Цюріх, Швейцарія.

У червні в Нафтогазі заявляли, що Газпром не виконує умови нового транзитного контракту, який був підписаний у 2019 році. Після того, як Україна в травні відмовилася забезпечувати транзит через газовимірювальну станцію “Сохранівка” на тимчасово окупованій території, Росія стала платити за транзит менше, ніж повинна.

За оцінками Вітренка, сума позовних претензій Нафтогазу до Газпрому може становити до $12 млрд.

У липні 2018 року Нафтогаз уже звертався до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з позовом проти Газпрому, попросивши переглянути транзитний тариф на 2018-2019 роки та компенсувати невиконання Газпромом зобов’язання на прокачування 110 млрд кубометрів газу, починаючи з 2018 року.

До розгляду у Стокгольмському суді справа не дійшла. У грудні 2019 року Україна підписала з Росією контракт на транзит газу на п’ять років із можливим продовженням ще на 10 років. Однією з умов договору стала відмова сторін від наявних позовів.

24 травня Вітренко пригрозив Газпрому поверненням до позову на $12 млрд, від якого компанія відмовилася наприкінці 2019 року.

19 липня Нафтогаз заявив, що готує позов проти Газпрому. Справу розглядатиме арбітраж у Цюріху.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube