Шостий енергоблок Запорізької АЕС працює на охолодження, – Енергоатом


19:1805.09.2022

Через обстріли пошкоджена лінія електропередачі і зупинилася подача електроенергії з 6-го енергоблоку на Запорізькій АЕС. Проте ситуація не аварійна, сам блок працює на охолодження. Про це повідомили у НАЕК “Енергоатом”.

«Зупинилася подача електроенергії на українську електромережу із шостого енергоблоку. Сам енергоблок поки що працює. Він працює на охолодження від інших енергоблоків. Ситуація поки не є аварійною. Аварійною вона вважається, коли всі енергоблоки перестають працювати і станція живиться від аварійних генераторів. Але наразі такого немає. Деякі лінії електропередачі пошкоджені і наразі ми робимо все, аби їх відновити. Ремонтні роботи відбуваються зараз в складних умовах, під обстрілами», – повідомили в Енергоатомі.

Внаслідок пожежі через обстріли була відімкнена остання лінія, яка з’єднувала вузол Запорізької АЕС / Запорізької ТЕС із енергосистемою України, та відключений від мережі енергоблок №6, який живить власні потреби ЗАЕС.

За даними Енергоатома, на ранок 5 вересня у роботі залишався тільки 6-й енергоблок, який подає електроенергію в енергосистему України та забезпечує власні потреби Запорізької АЕС. Так, увечері 3 вересня після чергових обстрілів російськими окупантами була пошкоджена лінія зв’язку Запорізької АЕС з енергосистемою України, внаслідок чого о 19:35 енергоблок №5 ЗАЕС був відключений від мережі.

Раніше Держатомрегулювання зазначало, що зупинка усіх енергоблоків Запорізької АЕС та втрата усіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження та пошкодження активної зони реакторної установки і виходу радіоактивних речовин у навколишнє середовище – до розвитку ситуації за «фукусімським сценарієм».

Однак, якщо катастрофа у Японії відбулася через природні катаклізми, то на Запорізькій АЕС це може статися через злочинні дії та наміри окупаційних військ російської федерації.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube