Банкам дозволили продавати більше валюти українцям


17:0305.09.2022

Банкам в Україні з 6 вересня дозволили продавати більше валюти населенню. Ці та інші зміни до валютних обмежень ухвалили у Національному банку України, пише УНН.

“Зміни стосуються збільшення пропозиції готівкової валюти, урегулювання бізнесом зовнішньої заборгованості та захисту міжнародних резервів. Зазначені зміни набирають чинності з 6 вересня”, – повідомили у НБУ.

Деталі

Готівковий сегмент валютного ринку:
Тепер до обсягу готівкової валюти, який банк може продавати населенню, включатиметься весь обсяг безготівкової валюти, придбаної ним у громадян із 13 квітня, а не половина від нього.

“Це рішення сприятиме стабілізації ситуації в готівковому сегменті валютного ринку та не матиме суттєвого впливу на міжнародні резерви України”, – зазначили у НБУ.

Реструктуризація зовнішньої заборгованості клієнтів банків:
Відтепер банки мають рекомендувати клієнтам із наявною заборгованістю перед зовнішніми кредиторами звернутися до кредиторів із пропозицією її реструктурувати. Це має бути запропоновано на умовах, не гірших за реструктуризацію зовнішньої заборгованості уряду України. Так, НБУ дозволив переказувати іноземну валюту для сплати процентних платежів за відповідними кредитами за одночасного дотримання кількох умов. Це має допомогти бізнесу з урегулюванням зовнішньої заборгованості бізнесу. Вплив рішення на міжнародні резерви оцінюється як контрольований.

Купівля валюти бізнесом для розрахунків в іноземній валюті:
Визначено, що для здійснення розрахунків у іноземній валюті підприємство має спочатку використовувати наявну в нього іноземну валюту, а далі, за необхідності, купувати валюту в банків.

Валютний нагляд банків:
Визначено, що банки не мають права припинити валютний нагляд за дотриманням українським бізнесом граничних строків розрахунків за операцією з експорту або імпорту товарів на підставі документів про припинення зобов’язань шляхом взаємозаліку.

Читайте: мфдгеНацбанк дозволив обмінникам встановлювати будь-який курс купівлі валюти



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube