У Мінагро дали прогноз щодо експорту зерна


12:0203.09.2022

Протягом цього маркетингового року Україна планує відправити на експортирт близько 65-70 млн т зернових та олійних культур. Йдеться про 22 млн тонн залишків торішнього врожаю та 38-43 млн т нового врожаю. Про це пише Кореспондент.

Як розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, на сьогодні досягнуто оптимального рівня використання потужностей автошляхів, портів та залізниці – близько 3 млн т на місяць. Далі Мінагрополітики планує розширити обсяги вантажів, що йдуть через зерновий коридор морських портів, а також через залізницю.

“Мета – 5-6 млн тонн загального експорту с/г продукції на місяць, як це було до війни”, – сказав Висоцький.

При цьому він зазначив, що за кордон Україна зараз продає: пшеницю, ріпак, кукурудзу, олію.

Говорячи про нинішній урожай, Висоцький повідомив, що на сьогодні українськими аграріями зібрано майже 25 млн. тонн зерна, оброблено 60% посівних площ.

“Завершено збір пшениці – понад 19 млн т, ячменю – 5,5 млн т, ріпаку – близько 3 млн т. Починається збір сої, соняшнику та кукурудзи. Їх мають отримати 10 млн тонн, 3,5 млн т та 27 млн ​​т відповідно “, – спрогнозував він.

При цьому він зазначив, що фермери зараз вважають за краще сіяти зерно та олійні культури.

“Ми бачимо зростання частки сої, ріпаку, соняшнику. Насамперед це відбувається через проблеми з логістикою. Також очевидно, що фермери хочуть вирощувати культури, які мають більшу додану вартість, вищу ціну за одну тонну, адже логістичні витрати однакові”, – розповів Висоцький.

Така сама ситуація, на його думку, спостерігатиметься й у 2023 році.

Читайте: Вивезення українського зерна з Криму: накладено арешти на 6 суден-порушників



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube