До Італії прибуло перше судно з українською кукурудзою та соєю


22:3213.08.2022

Міністерство закордонних справ Італії повідомило про прибуття з України до порту «Равенна» першого судна, яке завантажене кукурудзою та соєю.

Про це відомство написало у Twitter.

«Італія підтримує всі можливі зусилля, спрямовані на харчову безпеку у світі та Середземномор’ї й імплементацію Угоди про експорт зерна, підтримуючи стійкість Києва», — йдеться у повідомленні. 

Що передувало?

Україна підписала угоду з Туреччиною та ООН про безпечне вивезення зерна через Чорне море. Україна не підписувала жодних документів з росією — рф підписала дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН.

Домовленості передбачають розблокування трьох українських портів — «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» — для вивезення зерна і продовольства. Контроль над портами залишається за українською стороною. У портах перебуватимуть лише судна, які забезпечують експорт зерна та пов’язаних із ним продовольства й добрив. У Туреччині Спільний координаційний центр проводить інспекцію кораблів, що прямують з і до України.

Перше судно з українським зерном після 24 лютого вийшло з Одеського порту 1 серпня. Судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне 2 серпня досягло узбережжя Туреччини. 3 серпня його оглянула команда, до складу якої входять російські та українські посадовці.

Корабель вирушив до Триполі в Лівані, куди повинен доставити свій вантаж із 26 тисяч тонн кукурудзи. Зараз для товару шукають нового покупця, бо попередній вантажоодержувач від вантажу відмовився через порушення термінів доставки.

Наразі експорт зерна відновили вже з усіх трьох портів. Так, 9 серпня з порту «Чорноморськ» вийшло два судна з 70 тисячами тонн української агропродукції.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube