Казахстан хоче продавати до 1,5 млн. тонн нафти в обхід рф


19:5812.08.2022

З вересня Казахстан продаватиме частину своєї сирої нафти через найбільший нафтопровід Азербайджану, оскільки країна шукає альтернативи маршруту, який Росія погрожувала закрити.

Про це повідомили три джерела, знайомі із ситуацією, передає Reuters.

Казахстан планує продавати 1,5 млн тонн нафти на рік через нафтопровід Баку – Тбілісі – Джейхан в обхід Росії. Казахстан має намір постачати і продавати близько 100 000 барелів на добу, або 8% від обсягу транспортованого за допомогою Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК). Це сталося через те, що суд Новоросійська призупинив на 30 діб діяльність КТК через порушення плану ліквідації аварійних розливів нафти, тому країна почала шукати альтернативні шляхи постачання.

В агентстві зазначили, що казахстанський Казмунайгаз уже веде переговори із Держнафтокомпанією Азербайджану. При цьому сторони збираються підписати договори про транспортування вже до кінця серпня, а самі поставки розпочнуться восени.

За даними джерел, Казахстан також розраховує, що 3,5 млн тонн нафти буде щорічно, починаючи з 2023 року, проходити іншим азербайджанським трубопроводом — Баку — Супса.

Напомним, у Казахстані більше не будуть виробляти російську вакцину “Спутнік”



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube