Через Єгипет. Саудівська Аравія та Ірак наростили об’єми постачання нафти до Європи – Bloomberg


12:2323.07.2022

Саудівська Аравія та Ірак перенаправляють дедалі більше своєї сирої нафти до Європи, допомагаючи нафтопереробним заводам континенту подолати відмову від російської нафти.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Bloomberg підрахували дані з темпів транспортування нафти трубопроводом, що пролягає через Єгипет, та суднами через Суецький канал. Згідно з даними агентства, загальні потоки сирої нафти з Близького Сходу до Європи зросли до 2,2 мільйона барелів на день, що майже на 90% більше у порівнянні з січнем, останнім повним місяцем перед початком війни.

Саудівська Аравія поставляє танкери з нафтою в єгипетський термінал Айн-Сохна. Потім сировина потрапляє в трубопровід Sumed і прямує до термінала в середземноморському порту Сіді-Керір. Там нафта знову відвантажується в танкери і прямує до Європи. За перші три тижні липня по трубопроводу надходило понад 1 млн барелів нафти щодоби – вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2021 року і на 20% більше, ніж минулого місяця.

Ірак транспортує нафту тільки морським шляхом. В цілому танкери, які йшли з Перської затоки в Середземне море через Суецький канал, перевозили близько 1,2 млн барелів нафти на добу. Найбільше нафти відвантажувалося в Іраку.

За словами Ларса Барстада, головного виконавчого директора Frontline Management AS, апетит Європи до близькосхідної сирої нафти підвищує так звані тонно-милі, міру попиту, яка примножує кількість вантажу на те, наскільки далеко його відправляють.

«Імпортні тонно-милі ЄС зросли щонайменше вдвічі, – сказав Барстад, який керує керуючою компанією одного з найбільших у світі власників танкерів. – Тонно-милі російської нафти зросли втричі, якщо не більше».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube