Економіка впала на 40% за квартал – НБУ


20:0021.07.2022

За умови завершення активної фази війни та розблокування чорноморських портів економіка повернеться до зростання у 2023-2024 роках, прогнозує регулятор.

Національний банк України оцінює падіння економіки у другому кварталі цього року в 40%, але загалом за підсумками 2022 року очікує її падіння на третину. Про це повідомляє Кореспондент.

“Економіка України скоротиться на третину у 2022 році, але з розблокуванням чорноморських портів повернеться до зростання у 2023-2024 роках”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що значний внесок у падіння ВВП матимуть зниження активності у сільському господарстві через тимчасову окупацію та мінування земель, втрати техніки та елеваторів, а також несвоєчасну та недостатню обробку земель добривами та засобами захисту рослин.

Крім того, бойові дії на сході та півдні, руйнування інфраструктури в інших регіонах, блокада морських портів та низький попит у більшості секторів стримуватимуть відновлення економіки і в наступні місяці.

Згідно з прогнозом, із завершенням активної фази війни очікується помірне посилення споживчого попиту, налагодження технологічних та логістичних процесів, пожвавлення інвестиційної діяльності, в тому числі завдяки перспективам євроінтеграції України.

“Втім, враховуючи значні втрати виробничого та людського потенціалу, а також все ще високі ризики безпеки, темпи відновлення економіки України у 2023-2024 роках становитимуть близько 5-6% на рік”, – йдеться у повідомленні.

Вказується, що подальша військова та фінансова допомога країн – міжнародних партнерів дозволить підтримувати обороноздатність держави та закривати значну частку бюджетних потреб у 2022 році.

У 2023-2024 очікується подальша активна робота з міжнародними фінансовими організаціями, у тому числі запуск нової програми МВФ для підтримки платіжного балансу та макроекономічної стабільності.

Ключовими ризиками для прогнозу НБУ називає більш тривалий термін визвольної війни проти російських загарбників, розбалансування державних фінансів, посилену еміграцію, що загрожує скороченням робочої сили, рецесію світової економіки.

Нагадаємо, за підсумками першого кварталу 2022 року ВВП України впав на 16%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Такі дані оприлюднило Мінекономіки.

Своєю чергою, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що за підсумками 2022 року ВВП України впаде не менше, ніж на 35%.

Читайте: НБУ вперше з початку війни підняв курс – на 25% до понад 36,5 гривні за долар



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube