Україна попросить відстрочку за зовнішніми боргами – Financial Times


14:2320.07.2022

Київ планує зберегти готівку на випадок затяжної війни з Росією, тому він перегляне умови обслуговування позик.

Міністерство фінансів України планує попросити іноземних приватних кредиторів погодитися на відстрочку виплати боргу. Про це із посиланням на свої джерела повідомляє Financial Times, пише Кореспондент.

У повідомленні йдеться, що Україна хоче зробити перший крок у реструктуризації свого іноземного суверенного боргу, оскільки уряд прагне зберегти готівку для затяжної війни з Росією.

ЗМІ раніше повідомляли, що Кабмін підписав запит про дворічний мораторій на погашення непогашених єврооблігацій на суму трьох мільярдів доларів. Зміна термінів – рівнозначна українському дефолту.

Видання зазначає, що цей крок є “розворотом” для Києва, оскільки з початку повномасштабного вторгнення Україна наполягала на повному виконанні своїх зобов’язань, щоб зберегти довіру міжнародних інвесторів та доступ до ринку.

Дія рішення розтягнеться на 24 місяці. Тобто, виплати буде заморожено до липня 2024 року.

Джерела видання також заявили, що уряд відклав і виплати за випущеними у 2015 році ВВП-варантами. Умови виплат за варантами можуть змінити.

Фахівці припускали, що до 2025 року максимальний розмір виплат цього інструменту обмежувався 1% ВВП, а потім орієнтуватиметься на темпи зростання економіки. Проте розмір виплат можуть обмежити до 0,5% ВВП до кінця 2027 року, якщо уряд України ухвалить відповідне рішення.

Читайте: Внешний долг рф растет на фоне отказа обслуживать его в валюте



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube