За підсумками 2022 року інфляція може перевищити позначку 20% – прогноз НБУ


21:4714.04.2022

У березні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 13,7% (із 10,7% у лютому).

Інфляційний тиск зберігатиметься й надалі насамперед через наслідки повномасштабної війни – за підсумками 2022 року інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою.

Про це йдеться у коментарі НБУ про поточний стан та перспективи економіки України, передає Інше ТВ.

Подорожчання товарів і послуг зумовлюватимуть, зокрема, порушення виробничих процесів; логістичні проблеми через тимчасову окупацію частини територій, руйнування транспортної інфраструктури та, як наслідок, нерівномірно розподілену пропозицію за окремими регіонами; ефекти перенесення девальвації обмінного курсу гривні, яка відбулася напередодні війни; високу вартість енергоносіїв у світі, що тиснутиме на вартість палива та товарів і послуг зі значною часткою енергоносіїв у собівартості.

У НБУ відмічають, що економічна активність пожвавлюється у відносно спокійних регіонах після шоку перших тижнів через повномасштабний напад росії. Результати позапланових опитувань, що провів Національний банк, свідчать про зниження кількості підприємств, які повністю припинили свою діяльність. Так, якщо в перші тижні березня частка цих підприємств перевищувала 30%, то на початку квітня зменшилася до 23%. Стабільним лишається споживання та виробництво електроенергії, а кількість відкритих закладів громадського споживання та їх обороти збільшуються. Про пожвавлення економічної активності також свідчить відновлення продажу квитків Укрзалізницею та стійкий попит на них.

 Водночас у багатьох регіонах України активні бойові дії тривають. Втрати серед населення зростають, а знищення інфраструктури та виробничих потужностей продовжується. Повномасштабний напад росії на Україну також призвів до розриву виробничих зв’язків між регіонами та до значного зростання вимушеної міграції. Як наслідок, втрати від війни будуть значними.

«Остаточна оцінка втрат економіки від повномасштабної агресії росії проти України насамперед залежатиме від тривалості воєнних дій. Запорукою швидкого відновлення України є подальше проведення структурних реформ, залучення масштабної міжнародної підтримки та інтеграція в Європейський союз», – кажуть у Нацбанку.

Як повідомляло Інше ТВ, Інфляція в Україні у березні прискорилася до 4,5%, — Держстат



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube