У чотирьох регіонах перекрито схеми вивезення ухилянтів за кордон


17:0514.11.2023

Служба безпеки України заблокувала ще чотири схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Про це повідомляє СБУ, пише Кореспондент.

“У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано організаторів оборудок. Серед них – посадовець військово-лікарської комісії та декілька кримінальників. За гроші вони пропонували ухилянтам різні варіанти уникнення призову і подальшої втечі за кордон на підставі підроблених документів або поза контрольно-пропускними пунктами. Вартість таких «послуг» становила до 10 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості та способу перетину кордону”, – йдеться в повідомленні.

Схеми уникнення призову викрито в Києві, Хмельницькому, на Одещині й на Львівщині.

У Хмельницькому викрито посадовця військово-лікарської комісії, який дописував призовникам тяжкі захворювання як підставу для списання з військової служби.

На Одещині діяла міжнародна злочинна група, яка нелегально перевозила ухилянтів до сусідньої європейської країни. Учасники схеми довозили клієнтів до кордону на власних автомобілях або таксі, а потім переводили їх через кордон лісовими стежками або перевозили понтонами через річку.

“До складу банди входив одесит-кримінальник на прізвисько «Бастіон» та двоє його спільників-іноземців. Для пошуку “клієнтів” зловмисники створили Телеграм-канал. При цьому гроші за свої “послуги” просили переказувати у криптовалюті”, – уточнюють в СБУ.

У Києві затримано чоловіка, який продавав охочим уникнути призову підроблені документи про непридатність до служби за станом здоров’я.

“Зловмисником виявився 53-річний громадянин однієї з країн Близького Сходу, який раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності. Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника і затримали його під час одержання грошей від клієнта”, – йдеться у повідомленні.

На Львівщині затримано 51-річного жителя Самбірського району. Чоловік, заручившись підтримкою місцевого криміналітету, переправляв ухилянтів через заздалегідь підготовленими лісовими маршрутами.

Читайте: У Закарпатській області прикордонники затримали 16 ухилянтів



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube