Вундеркінд, який став найбільш розшукуваним злочинцем: у в’язниці США помер Тед «Унабомбер» Качинський


18:4011.06.2023

Він був вундеркіндом, який здобув освіту в Гарварді, а став пустельником і терористом. Теодор Джон Качинський, також відомий як “Унабомбер” (Unabomber), помер у в’язниці Північної Кароліни 10 червня у віці 81 роуц.

Про це пише Еuronews, передає Інше ТВ.

Чоловік відбував довічний термін після арешту 1996 року за звинуваченням у масовому розсиланні бомб поштою. Жертвами зловмисника стали троє людей. Понад 20 отримали поранення.

Качинський ховався від правосуддя майже 20 років. У свій час він вважався найбільш розшукуваним злочинцем.

Качинський був непересічною особистістю. Вже в ранньому дитинстві про нього говорили як про вундеркінда. У 16 років він вступив до Гарвардського університету. Ступінь доктора з математики отримав у університеті Мічігану. Качинський працював викладачем у Каліфорнійському університеті в Берклі у 25 років, але через два роки звільнився.

На початку 70-х чоловік переїхав до Лінкольна, штат Монтана, де оселився у хатині без електрики та водопроводу. Там він почав освоювати навички виживання.

Незабаром Качинський вирішив, що вести таке самотнє та примітивне життя неможливо через “руйнування навколишньої дикої природи промисловістю та забудовою”.

З 1978 до 1995 року він відправив поштою 16 посилок з бомбами, адресатами яких були університети та авіакомпанії.

Вийти на його слід вдалося після того, як сам Качинський зажадав від газет Washington Post і New York Times опублікувати свій маніфест “Індустріальне суспільство та його майбутнє”. Це і було зроблено за згодою ФБР та генпрокуратури США.

У “Маніфесті” Качинський заявляв, що своїми діями намагався привернути увагу до процесу зменшення людської свободи у суспільстві через сучасні технології, які потребують великомасштабної організації.

ФБР використала для Качинського прізвисько “Унабом” (Unabom – University and airline bomber). Пізніше, завдяки пресі, прізвисько перетворилося на слово “Унабомбер”.

Адвокати Качинського намагалися домогтися визнання його неосудним, щоб уникнути смертної кари. Сам він божевільним себе не вважав. У результаті Качинського визнали осудним, він визнав себе винним і був засуджений до довічного ув’язнення.

Ще за життя Тед Качинський став героєм кінострічок: серіал «Полювання на Унабомбера» (1 сезон) у 2017 р. (роль Теодора виконав Пол Беттані) та фільм “Тед К” у 2021 р. (роль Унабомбера виконав Шарлто Коплі).

Як повідомляло Інше ТВ, Злочин з сюжетом. На Київщині жінка труїла талієм колишніх коханців та їх жінок, один помер (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube