росія передає Ірану трофейну західну зброю, захоплену в Україні – CNN


16:4610.03.2023

росія частину захопленої в Україні західної зброї відправляє до Ірану, аби той створив власні аналоги. Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела, передає УНН.

Як повідомляються джерела CNN, протягом останнього року спостерігалося кілька випадків захоплення російськими військами зброї, включно з протитанковою системою Javelin і зенітною системою Stinger.

У багатьох із цих випадків, за даними джерел, росія відправляла до Ірану для розбирання та аналізу. Ймовірно, аби іранські військові могли спробувати створити власну версію зброї. Окрім того, росія вважає, що постачання трофейної західної зброї Ірану стимулюватиме Тегеран підтримувати війну росії в Україні, повідомляє CNN.

Як зазначається, офіційні особи США не вважають систематичною цю проблему. Окрім того, як повідомляється, українські військові з початку війни взяли за звичку повідомляти Пентагон про будь-які втрати озброєння, наданого США. Тим не менш, в Сполучених Штатах визнають, що проблему важко відстежити.

Незрозуміло, чи вдалося Ірану успішно переробити будь-яку американську зброю, захоплену в Україні. Проте, як вказано, Тегеран довів високу майстерність у розробці систем озброєнь на основі американського обладнання, захопленого в минулому.

«У минулому Іран продемонстрував здатність переробити американську зброю. Вони переробили протитанкову керовану ракету TOW, створивши майже ідеальну копію, яку вони назвали Toophan, і з тих пір розповсюдили її хуситам і “Хезболлі”. Іран міг би зробити те саме зі Stinger, який міг би загрожувати як цивільній, так і військовій авіації в регіоні. А аналог Javelin можуть використовувати, щоб загрожувати ізраїльському танку Merkava. У руках іранських проксі ця зброя становить реальну загрозу для військових сил Ізраїлю», – сказав старший науковий співробітник і директор програми безпеки на Близькому Сході в Центрі нової американської безпеки Джонатан Лорд.

Зауважується, що така координація є ще одним прикладом зростаючого оборонного партнерства москви з Тегераном, яке посилилося протягом останнього року, оскільки росія все більше потребує зовнішньої військової підтримки. російсько-іранське партнерство не тільки ще більше дестабілізує ситуацію в Україні, а й може загрожувати сусідам Ірану на Близькому Сході.

Читайте: США наклали санкції на мережу китайських компаній – вони допомагали Ірану у виробництві дронів



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube