Суд у Білорусі засудив нобелівського лауреата до десяти років ув’язнення


16:1803.03.2023

Суд Ленінського району Мінська засудив нобелівського лауреата, керівника правозахисного центру Вясна Олеся Біляцького до десяти років позбавлення волі із відбуванням покарання у виправній колонії посиленого режиму. Про це 3 березня повідомила прес-служба організації, пише Кореспондент.

Крім того, він має сплатити штраф у дохід держави на суму 185 тисяч білоруських рублів (близько 2,7 мільйона гривень).

Представники Вясни Валентин Стефанович і Володимир Лабкович, які проходили з Біляцьким у справі, засуджені на дев’ять і сім років ув’язнення в колонії посиленого режиму відповідно.

Дмитру Соловйову, який перебуває за межами Білорусі, визначено покарання у вигляді восьми років позбавлення волі заочно.

Вони також засуджені до штрафів у розмірі 111 тисяч білоруських рублів (близько 1,6 мільйона гривень). Крім того, суд ухвалив стягнути в солідарному порядку з Біляцького, Стефановича, Лабковича та Соловйова суму у розмірі 752 438 рублів (близько 11 мільйонів гривень), яку вони нібито “отримали злочинним шляхом”

Рішення суду може бути опротестовано протягом десяти діб.

У правозахисному центрі нагадали, що представники Вясни були затримані у липні 2021 року, розгляд їхньої кримінальної справи розпочався 5 січня 2023 року.

Учасників організації звинуватили у контрабанді організованою групою (ч. 4 ст. 228 КК Білорусі) та фінансуванні групових дій, що грубо порушують громадський порядок (ч. 2 ст. 342 КК Білорусі). Жоден із них своєї провини не визнав.

Наголошується, що у матеріалах справи 284 томи – це рекордний за обсягом політичний процес.

За версією слідства, Біляцький, Стефанович, Лабкович і Соловйов з 4 квітня 2016 року по 14 липня 2021 року на території Литви перевели в готівку гроші, що надійшли від різних структур і фондів, на банківські рахунки контрольованої ними іноземної організації в сумі не менше 201 тисячі євро і 54 тисяч доларів. Потім ці кошти за допомогою інших осіб були без декларування поетапно переміщені через митний кордон Євразійського економічного союзу.

Згідно з матеріалами справи, у зазначеному складі та з іншими особами фігуранти “готували громадян до участі у групових діях, які грубо порушують громадський порядок, а також здійснювали фінансування та матеріальне забезпечення таких дій під виглядом правозахисної і благодійної діяльності”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube