Поліція прийшла з обшуками до організаторів вечірок, де, ймовірно, ґвалтували дівчат. Що відомо


16:0001.02.2023

У соцмережах поширили фото та відео з вечірок, на яких юнаки принижували дівчат. Поліція прийшла з обшуками до організаторів цих вечірок, пише hromadske.ua.

«Щойно в інтернеті з’явилися фото та відео з вечірок, де молоді люди вживають алкоголь і кривдять та принижують дівчат, правоохоронці відразу розпочали відпрацювання», — йдеться у повідомленні.

Наразі правоохоронці встановили фігурантів та місця їхнього перебування. У межах кримінальної справи в Києві та ще в одному регіоні тривають слідчі та розшукові заходи.

Зокрема оперативники карного розшуку та міграційної поліції разом зі слідчими за процесуального керівництва прокурорів проводять обшуки за адресами проживання та в орендованих квартирах фігурантів.

Що передувало?

Напередодні ведуча та засновниця «Дикого театру» Ярослава Кравченко опублікувала допис про компанію хлопців, які влаштовують вечірки, запрошують туди дівчат, накачують алкоголем та, ймовірно, наркотиками, а потім знімають їх непритомними. Потім в Instagram та у закриті групи в Telegram публікують відео та фото інтимних органів непритомних дівчат, а також сцени їх ґвалтування.

Згодом інформацію про ці вечірки також поширили інші активістки та загалом користувачі соцмереж. Наразі Кравченко видалила допис у Facebook та частину історій в Instagram, але продовжує слідкувати за ситуацією. За її словами, хлопці, які влаштовують вечірки, переїхали до столиці з Івано-Франківська, займаються криптовалютою.

Вона також вказувала, що має повне ПІБ та реєстрацію машини «головного» з організаторів.

Після розголосу один з організаторів опублікував відео у Telegram, на якому напівоголена дівчина каже, що ніби «сама не знає міри». У підписі до відео хлопець намагався зняти з себе відповідальність: «Після цього ви хочете сказати, що я когось чимось накачую».

Що про ситуацію кажуть юристи?

Адвокат-волонтер асоціації «ЮрФем» Артем Крикун-Труш нам у коментарі розповів, що поки на гарячу лінію (0681455590) ніхто з постраждалих дівчат не звертався. Водночас, за словами адвоката, на знімках у соцмережах є ознаки зґвалтування та сексуального насилля.

«Я дивився ці кадри, читав, знаходив ці канали. Там однозначно, не може бути жодних сумнівів, є ознаки зґвалтування та сексуального насильства. У нас в кримінальному кодексі є [стаття] зґвалтування — це насильство, яке пов’язане з проникненням у тіло потерпілої, і є сексуальне насильство, яке не пов’язане з цим. Зі скриншотів та відео, які я побачив, було і те, і інше», — зазначив Крикун-Труш.

Також адвокат розкритикував те, що хейту піддають саме постраждалих дівчат. «Не може бути нормою, що якщо ти жінка, і ти йдеш на вечірку, де є чоловіки, то це потенційно небезпечне місце. Вини жінки тут точно немає. Не повинно бути очікування, що з тобою там щось погане станеться», — пояснює адвокат.

Крім того, Крикун-Труш зазначив, що Верховний Суд неодноразово вказував, що одяг та поведінка потерпілої не дають жодних підстав вчиняти щодо неї насильство, і це жодним чином не звільняє від відповідальності за зґвалтування того, хто його вчинив.

Також адвокат наголошує, що з юридичного погляду зґвалтування вважається сексуальним насильством, яке вчинене за відсутності добровільної згоди потерпілої.

«У нас законодавець резюмує презумпцію незгоди. Тобто за замовчуванням треба вважати, що потерпіла не була згодна, тільки шляхом доказів підозрюваний може пробувати переконувати слідство і суд, що така згода була. Але ця згода має бути добровільною, свідомою, активною, і головне — вона є відкличною. Навіть якщо ви дали згоду на сексуальний контакт, ви у будь-який момент її можете відкликати. У контексті цієї ситуації не можна вважати свідомою згодою в особи, у якої є змінений стан свідомості від наркотиків, транквілізаторів чи алкоголю. Навіть якщо дівчата прийшли на вечірку, навіть якщо були попередні розмови, але власне починати сексуальні дії щодо дівчини, у якої змінений стан свідомості, не можна», — наголошує Крикун-Труш.

Що робити, якщо ви постраждали від сексуального насильства?

Якщо ви постраждали від сексуального насильства, рекомендується звертатися до поліції та складати заяву на кривдника. Також потрібно звернутись до лікаря, щоб у разі потреби зафіксувати тілесні ушкодження та їхню тяжкість.

Також в Україні працює національна гаряча лінія з запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації. Крім того, вона приймає виклики щодо сексуального насильства та домагань. Звертатись по допомогу за номерами телефонів: 116 123 або 0 800 500 335.

Крім того, в асоціації «ЮрФем» працює гаряча лінія, на яку можна повідомляти про сексуальні домагання. Постраждалі можуть отримати безоплатну юридичну та психологічну допомогу за телефоном: 0681455590.

Читайте: 200 годин громадських робіт: у Первомайську на Миколаївщині засуджено чоловіка за домашнє насильство над своєю колишньою співмешканкою



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube