Китайські урядові хакери вкрали мільйони “ковідних” грошей


20:3706.12.2022

Хакери, пов’язані з урядом Китаю, вкрали мільйони доларів з фондів допомоги постраждалим від COVID-19. Ці гроші призначалися для лікування, а також на позики малому бізнесу й страхування на випадок безробіття через локдаун.

За даними Секретної служби, хакери, пов’язані з урядом Китаю, викрали щонайменше 20 мільйонів доларів США, пише 24. Постраждали понад десять штатів, хоча експерти кажуть, що група явно цілиться на всі 50.

За атаками стоїть хакерське угруповання Ченду, також відоме як APT41. Цю ситуацію називають “першим випадком пандемічного шахрайства, пов’язаного з іноземними, спонсорованими державою кіберзлочинцями, який уряд США публічно визнав”.

Однак це може бути лише вершина айсберга, кажуть співробітники правоохоронних органів США та експерти з кібербезпеки. На умовах анонімності вони заявляють, що інші федеральні розслідування шахрайства, пов’язаного з пандемією, також, здається, вказують на хакерів, пов’язаних з іноземними державами.

Секретна служба відмовилася підтвердити для NBC масштаби інших розслідувань, заявивши, що триває понад 1000 розслідувань за участю транснаціональних і місцевих злочинців, які вдаються до шахрайства. APT41 є “помітним гравцем”, але лише одним з багатьох.

Неясно, чи діяли вони за прямою вказівкою китайського уряду, чи той, як пише видання, “дивився в іншу сторону”, але численні нинішні та колишні чиновники США кажуть, сама крадіжка є тривожною подією, котра має серйозні наслідки для національної безпеки.

Я ніколи раніше не бачив, щоб вони націлювалися на державні гроші,
– каже Джон Халтквіст, керівник відділу аналізу розвідданих у фірмі з кібербезпеки Mandiant.

Експерти та офіційні особи описують китайську модель “спонсорованих державою” хакерів як мережу напівнезалежних груп, які виконують контрактну роботу з метою урядового шпигунства. Влада Китаю може наказати групі хакерів атакувати певну ціль. APT41, також відомий компаніям з кібербезпеки як Winnti, Barium і Wicked Panda, відповідає цій моделі та вважається особливо плідним активом китайської розвідки, який, як відомо, дуже майстерно скоює фінансові злочини та виконує різноманітні шпигунські місії.

Читайте: В Україні за 11-18 листопада зафіксували понад 6 000 випадків коронавірусу



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube