В Україні посилять реагування на сексуальне насильство в умовах збройного конфлікту


15:0426.11.2022

Офіс Генпрокурора повідомив, що запроваджує світові стандарти захисту постраждалих та свідків у справах щодо сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом, пише УНН.

Генеральний прокурор Андрій Костін вніс відповідні зміни до Стратегії розвитку прокуратури на 2021-2023 роки. Новий блок стратегії має стати дорожньою картою для всіх правоохоронних органів, що мають справу з потерпілими і свідками сексуального насильства.

Ключові зміни:

Посилення механізму виявлення та реагування на факти сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом (СНПК).
Застосування стандартів, визначених Глобальним кодексом поведінки для осіб, які збирають та використовують інформацію про систематичне сексуальне насильство в умовах конфлікту (Кодексу Мурад): зобов’язання не завдавати шкоди постраждалій особі; повага до автономії особи; принцип інформованої згоди постраждалої особи; принцип конфіденційності, тощо.
Удосконалення системи спеціалізації працівників правоохоронних органів щодо розслідування фактів СНПК, в органах правопорядку, передусім в органах прокуратури, у тому числі шляхом створення спеціалізованих підрозділів.
Створення робочих груп за участі представників національних інституцій та міжнародних експертів для розробки і поширення політики, процедур і практики розслідування, судового переслідування за злочини, пов’язані із сексуальним насильством, удосконалення національного законодавства у цій сфері.
Проведення тренінгів з розслідування злочинів цієї категорії за участі слідчих і прокурорів, практикуючих лікарів, психологів, представників громадянського суспільства.

Читайте: Кількість звернень до поліції щодо домашнього насильства зменшилась на 24% порівняно з минулим роком – МВС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube