По той бік Криму: на півострові цілеспрямовано вистежують кримських татар, які намагаються виїхати


11:5504.10.2022

Після нещодавнього оголошення “часткової” мобілізації внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну російські окупанти затримують жителів Криму на кордоні та спонукають їх вступати до лав збройних сил рф. Про це у коментарі УНН розповів заступник постійного представника Президента України в АР Крим Денис Чистіков.

“Нам відомо про масовий відтік, у першу чергу, саме кримських татар, які намагаються виїхати з території тимчасово окупованого Криму, щоб не потрапити під мобілізацію. І тоді до них виникають питання на кордоні. Є питання щодо переслідувань. Це ціла розгорнута кампанія у соціальних мережах проросійською частиною мешканців Криму, які мобілізуються та збирають інформацію, у тому числі фотографії номерних знаків на авто на кордоні з рф. Вони намагаються через правоохоронні органи ідентифікувати вказаних осіб. Вказану інформацію поширюють у соціальних мережах, а також передають російським правоохоронцям, які виносять заборону на перетин кордону, тобто не дають можливість залишити Крим, і спонукають до мобілізації”, – розповів Чистіков.

Деталі

За попередніми оцінками, близько 90% повісток у Криму отримали саме кримські татари, які всього становлять 13-15 % населення півострова. Як вказують правозахисники, такі масштаби мобілізації можуть призвести до прихованого геноциду кримськотатарського народу.

Заступник постійного представника Президента в АР Крим зазначив, що в цілому, часткова мобілізація в окупованому Криму почалася 21 вересня. Вона передбачає, взагалі, залучення по всій території росії приблизно 300 тисяч, і це лише перша хвиля мобілізації, серед якої також є і відсоток кримських татар. “Всього передбачається три хвилі мобілізації. Станом на зараз окупаційна влада заявила, що перша хвиля в них закінчилася. Хоча медичні огляди в них продовжуються та відбуваються по всій території тимчасово окупованого Криму. За інформацією окупаційної влади, мобілізовано 2 тисячі людей, але перевірити цю інформацію ми не маємо можливості”, – розповів Чистіков.

Проте він наголосив, що кількість мобілізованих у Криму є значно більшою, ніж ті дані, які дає окупаційна влада. Разом з тим, є велика кількість порушень, що визнає й сама окупаційна “адміністрація” півострова. “На даний час, після звернень щодо незаконності мобілізації на території Криму, 400 людей, які були мобілізовані – уже відпущені додому”, – констатував Чистіков.

При цьому Українська держава надсилає меседж кримським татарам – уникати призову до російської армії. Тому, наразі, кримчани, які хотіли ухилитися від мобілізації, – виїхали з Криму. Але інше питання полягає в тому, що коли вони змушені будуть повертатись у Крим, то, прогнозовано, слід очікувати переслідування щодо вказаних громадян, вважає Чистіков.

“На них очікує кримінальна відповідальність та інші види переслідувань. І вже тут можуть бути інші конфлікт і опір. Крім того, цей опір зріс і після 24 лютого 2022 року. Зокрема, це різні ініціативи у соціальних мережах, а також ініціативи окремих особистостей на території тимчасово окупованого Криму щодо розповсюдження різних листівок, записів у соцмережах, а також публічне прослуховування української музики, що також переслідується на території тимчасово окупованого Криму”, – резюмував він.

Читайте: Меджліс кримськотатарського народу закликає всіх мешканців Криму розпочати акцію протесту проти мобілізації



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube