Окупанти в «Л/ДНР» створили понад 200 в’язниць для українських військових та цивільних – Генпрокурор


16:3626.06.2022

Представники окупаційних адміністрації росії в Донецькій та Луганській областях створили понад 200 постійних і тимчасових місць незаконного утримання полонених українських військовослужбовців та цивільних осіб, у тому числі журналістів і волонтерів.

Через ці в’язниці вже пройшло понад 4 тисяч осіб, більшість із яких піддавались катуванням та нелюдському поводженню.

Про це сьогодні, 26 червня, у Міжнародний день підтримки жертв катувань, заявила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, передає Інше ТВ.

«Від 24 лютого правоохоронцями встановлено найбільше фактів катувань та жорстокого поводження російськими окупантами з цивільним населенням на територіях Херсонської, Київської та Чернігівської областей. Також встановлені численні випадки знущань над українськими військовополоненими в російських «концтаборах». Кожен фіксується і розслідується, щоб правосуддя звершилося. Ми вже ідентифікуємо і притягуємо до відповідальності катів, які мучили людей, імітували і навіть здійснювали їх страти.

Втім ця червона лінія варварської жорстокості тягнеться, починаючи з 2014 року, і наше завдання -встановити справедливість щодо кожного злочину за всі 8 років війни», – написала на своїй сторінці у Фейсбук Ірина Венедіктова.

Вона нагадала, що  цього тижня прокурори Офісу Генерального прокурора спільно зі слідчими ГСУ СБУ завершили досудове розслідування стосовно колишнього керівника незаконної в’язниці «Ізоляція»у м. Донецьку Дениса Куликовського, відомого на прізвисько «Палич». Він постане перед судом після ознайомлення з матеріалами, зібраними слідством про організацію ним допитів, зґвалтувань неприродним способом, катувань електричним струмом, імітацій розстрілу, поміщення на кілька годин у дерев’яну труну забиту цвяхами.

Також, за її словами, днями повідомлено про підозру ще 12 учасникам терористичної організації «ДНР» з числа «оперативних та слідчих працівників» так званого «Міністерства державної безпеки», які на території заводу «Ізоляція» та Донецького апеляційного адміністративного суду з метою примушування потерпілих до надання неправдивих свідчень застосовували до них фізичний вплив та катування струмом. Крім цього, повідомлено про підозру 5 учасникам терористичної організації «ДНР», які систематично застосовували катування та фізичне насильство до утримуваних у Горлівській виправній колонії №27.

Як повідомляло Інше ТВ, Cвященник ПЦУ з Херсону розповів про служіння в окупації, тортури в російському полоні і відчуття свободи після звільнення



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube