З 1 квітня в Чехії змінюється надання короткочасного притулку новоприбулим біженцям


10:5821.03.2024

Відтак це стане можливо тільки в Остраві; наразі такий притулок іще надається й у Брні.

Про це пише “Радіо Прага”, передає Інше ТВ.

Такий короткочасний притулок є можливістю ночівлі для тих, хто прибув до Чехії, щоб попросити тимчасового захисту, і ще не має домовленого житла, або прибув до Крайового центру допомоги Україні (KACPU) в його неробочий час, або ж чекає на рішення за заявою про надання тимчасового захисту і гуманітарного житла.

Короткочасний притулок працює цілодобово і, починаючи з 1 квітня 2024 року, буде надаватися лише за адресою: Ostrava, Dr. Malého 1356/17 (тел. +420 771 288 779).

До 1 квітня короткочасний притулок іще можна отримати також за адресою: Brno, Hněvkovského 30/65 (тел. +420 770 132 569).

Також тільки в KACPU в Остраві за наведеною вище адресою треба звертатися з проханням про оплачене державою гуманітарне житло для новоприбулих біженців. Там прибулих будуть розподіляти на проживання по всій Чехії. При цьому прохачі не можуть обирати тип житла і регіон Чехії, де буде надане гуманітарне житло.

KACPU в Остраві: Ostrava, Dr. Malého 1356/17

Пн, Ср: 8.00—16.00

Пт: 8.00—14.00

Гуманітарне житло надається наразі на термін до 150 днів, за винятком тих, хто належить до так званих вразливих категорій.

Але з 1 вересня 2024 року гуманітарне житло буде надаватися державою на термін не більш як на 90 днів усім категоріям біженців; термін, прожитий у такому житлі до 1 вересня, зараховується в ці 90 днів. Таким чином, безплатне житло скасовується вже з 1 вересня для тих, хто отримав чи отримає його до 3 червня — включно і з вразливими особами. Після закінчення терміну проживання в наданому й оплаченому державою гуманітарному житлі надалі необхідно укласти договір оренди з власником цього чи іншого житла.

Ті прибулі, хто забезпечив себе житлом самостійно, мають подавати заяви про тимчасовий захист, а також довідку про наявність житла з офіційно завіреним підписом власника нерухомості чи особи, яка надає житло, або ж офіційно завірену копію договору оренди житла, — до крайового центру допомоги Україні за місцем розташування цього житла.

Виняток — якщо забезпечене житло належить до Середньочеського краю: в такому разі заяву про тимчасовий захист слід подавати до KACPU у Празі. В подальшому в разі необхідності (наприклад, повідомлення про зміну адреси) можна звертатися до відділень МВС у Середньочеському краї за місцем проживання.

Як повідомляло Інше ТВ, В Естонії ремонтують муніципальні квартири для українських біженців



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube