Государственная инспекция ядерного регулирования не продлила лицензию для энергоблока № 2 Южно-Украинской АЭС


12:5015.05.2015

Государственная инспекция ядерного регулирования не продлила лицензию для энергоблока № 2 Южно-Украинской АЭС, ссылаясь на его несоответствие требованиям ядерной безопасности. Об этом говорится в постановлении Коллегии Госинспекции ядерного регулирования от 30 апреля 2015 года.

 

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

 

“30” квітня  2015 р.                                 м. Київ                                               №        04

 

 

 

Про стан виконання робіт з продовження строку експлуатації енергоблоку № 2 ЮУАЕС

 

Експлуатація енергоблоку № 2 ВП «Южно-Українська АЕС» (далі – ЮУАЕС), проектний термін експлуатації якого вичерпується 12.05.2015 року, здійснюється у відповідності до умов ліцензії серії ЕО № 000064 від 19 липня 2002 року на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерних установок Южно-Української АЕС» (далі – ліцензія ЕО№ 000064).

Згідно з статтею 6 Закону України «Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення» «рішення щодо продовження терміну експлуатації існуючих ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення, приймається органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки (далі – ЯРБ) на підставі висновку державної експертизи з ЯРБ шляхом внесення змін до ліцензії на експлуатацію ядерної установки або об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами».

Відповідно до НП 306.2.141-2008 «Загальні положення безпеки атомних станцій» рішення щодо можливості продовження терміну експлуатації енергоблоку у понад встановлений проектом термін приймається Держатомрегулюванням на основі результатів переоцінки його безпеки.

Підставою для прийняття рішення щодо внесення відповідних змін до ліцензії на право здійснення діяльності «експлуатація ядерної установки» є позитивний висновком державної експертизи ЯРБ Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку (далі -ЗППБ), що розроблюється у відповідності до НП 306.2.099-2004 «Загальні вимоги до продовження експлуатації енергоблоків АЕС у понад проектний строк за результатами здійснення періодичної переоцінки безпеки».

Крім цього, Експлуатуюча організація – ДП НАЕК «Енергоатом» з метою підготовки енергоблока АЕС до експлуатації упонадпроектний строк повинна виконати низку заходів направлених на:

–        усунення або компенсацію відступів від вимог чинних норм та правил з ЯРБ;

–        стримування деградації елементів енергоблока АЕС внаслідок старіння, обґрунтування їх ресурсу, відновлення та заміни, реалізацію інших заходів, розроблених за результатами виконання програми управління старінням;

–        реалізацію «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій» (далі –КзППрБ), затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2011 року за № 1270.

Результати аналізу Держатомрегулюванням виконання вищезазначених вимог свідчать про наступне.

  1. Стосовно розробки та погодження Держатомрегулюванням ЗППБ

Звітні документи по всіх 14 факторах безпеки розглянуті Держатомрегулюванням у рамках державної експертизи ЯРБ. За результатами державної експертизи ЯРБ та з урахуванням результатів розгляду доопрацьованих документів, Держатомрегулюваннямзроблено висновки щодо повного та коректного врахування усіх зауважень державної експертизи ЯРБ по 11 факторах безпеки (далі – ФБ):

–               «проект енергоблока АЕС»;

–               «детерміністичний аналіз безпеки»;

–               «імовірнісний аналіз безпеки»;

–               «аналіз внутрішніх та зовнішніх подій»;

–               «експлуатаційна безпека»;

–               «використання досвіду інших АЕС і результатів наукових досліджень»;

–               «організація і управління»;

–               «експлуатаційна документація»;

–               «людський фактор»;

–               «аварійна готовність і планування»;

–               «вплив на навколишнє середовище».

На даний час продовжується доопрацювання Експлуатуючою організацією за результатами державної експертизи ЯРБ звітних документів з результатами оцінки 3-х факторів безпеки:

–               «поточний технічний стан систем та елементів»;

–               «кваліфікація обладнання»;

–               «старіння».

Державну експертизу ЯРБ глави ЗППБ «Комплексний аналіз безпеки» завершено, результати відображені у відповідному висновку, що засвідчили наступне:

  1. Представлені на державну експертизу матеріали ЗППБ енергоблока № 2 ЮУАЕС за обсягом розглянутих ФБ відповідають вимогам норм, правил та стандартів з ЯРБ та керівництву МАГАТЕ і отримані результати виконаних досліджень відповідають цільовим критеріям безпеки.
  2. За результатами державної експертизи матеріалів ЗППБ не виявлено факторів та обставин, які б свідчили про принципову неможливість експлуатації енергоблока № 2 ЮУАЕС у понадпроектний термін.
  3. Виявлено ряд обмежень та недоліків виконаних досліджень, а також визначено роботи по аналізу низки ФБ, які не завершені у повному обсязі.

 

  1. Стосовно усунення або компенсації відступів від вимог чинних норм та правил з ЯРБ

Діяльність Експлуатуючої організації щодо усунення на енергоблоці № 2 ЮУАЕС відступів від вимог норм, правил та стандартів з ЯРБ здійснюється згідно з  узгодженим з Держатомрегулюванням технічного рішення ТР.2.0039.1184 «Об устраненииотклонений энергоблока № 2 ЮУАЭС от требований НП», що розроблено на основі визначеного в Звіті з аналізу безпеки енергоблоку №2 ЮУАЕС переліку відступів.

Технічне рішення включає 33 відступи, які Експлуатуюча організація планує усунути до прийняття рішення про продовження експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС у понадпроектний термін, а також 8 відступів, які будуть усунуті після продовження експлуатації у понадпроектний термін, так як їх вплив на безпеку компенсується шляхом реалізації відповідних компенсуючихзаходів.

Заходи з усунення усіх відступів включені до чинних програм Експлуатуючої організації, таких як КзППрБ, Комплексна програма поводження з радіоактивними відходами у ДП НАЕК «Енергоатом» на період 2012-2016 рр., Програма підготовки енергоблоку № 2 ЮУАЕС до експлуатації у понадпроектних термін, тощо.

 

  1. Стосовно стримування деградації внаслідок старіння, обґрунтування ресурсу, відновлення та заміни елементівенергоблока АЕС, інших заходів, розроблених за результатами виконання програми управління старінням

Оцінка поточного технічного стану виконана для всіх критичних елементів, але рішення щодо продовження строку експлуатації корпусу реактору, внутрішньо корпусних пристроїв та опорних елементів реактору на поточний момент доопрацьовуються ЮУАЕС за зауваженнями державної експертизи ЯРБ.

Залишаються незавершеними роботи з сейсмічної кваліфікації обладнання (у даний час підтверджено кваліфікацію та виконані заходи з підвищення кваліфікації для ~ 90% одиниць).

Крім цього залишаються неузгодженими результати роботи з виконання оцінки сейсмостійкості обладнання та трубопроводів.

 

  1. Стосовно реалізації КзППрБ

Перелік заходів КзППрБ виконання яких є необхідною умовою для прийняття рішення про можливість подовження проектного терміну експлуатації енергоблоку № 2  ЮУАЕС визначено технічним рішенням № ТР.2.3812.1133 від 30.05.2014 р. «О безопаснойэксплуатации ядерной установки энергоблока № 2 ЮУАЭС после 27 топливной кампании в период выполнения модернизационныхработ с целью продления срока эксплуатации» (далі – технічне рішення № ТР.2.3812.1133). Станом на 23.04.2015 р. виконано (звіти погоджені Держатомрегулюванням / ДСНС) – 18 заходів.

Слід зазначити, що серед невиконаних залишаються заходи, що направлені на запобігання аварій із пошкодженням палива як в активній зоні реактору, так і в басейні витримки палива, та пом’якшення їх наслідків (врахування уроків аварії на АЕС «Фукусіма-Даічі» та результати «стрес-тестів»). Також серед невиконаних заходів на даний час є заходи, які є значущими з точки зору можливості прийняття рішення про подовження терміну експлуатації енергоблоку № 2 ЮУАЕС. Це заходи, пов’язані з виконанням кваліфікації обладнання, а також модернізації систем та елементів, які є важливими для безпеки енергоблоку.

Враховуючи такий стан виконання заходів, спрямованих на подовження терміну експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС, Експлуатуючою організацією заздалегідь був обраний варіант підготовки до продовження експлуатації, який передбачає зупинку енергоблоку після завершення проектного строку експлуатації, здійснення організаційно-технічних заходів для продовження експлуатації та поновлення експлуатації.

У рамках реалізації обраного варіанту 10 квітня 2014 року ДП «НАЕК «Енергоатом» звернулося до Держатомрегулювання із Заявою про внесення змін до ліцензії ЕО № 000064 з метою експлуатації енергоблока № 2 ЮУАЕС в період з 12.05.2015 р. до 12.05.2017 р. у зупиненому стані з повним вивантаженням палива з активної зони до приреакторного басейну витримки для виконання необхідних для продовження експлуатації заходів.

Для забезпечення безпеки блоку № 2 ЮУАЕС під час зупинки і виконання організаційно-технічних заходів та відповідно до технічного рішення                                   № ТР.2.3812.1133 Експлуатуючою організацією було вирішено:

–        для обладнання І-ІІІ класів безпеки систем забезпечуючих безпечну експлуатацію реакторної установки в станах «Холодныйостанов», «Останов для ремонта» та «Перегрузка топлива» до 12.03.2015 року повинні бути виконані роботи з оцінки технічного стану та погоджені з Держатомрегулювання рішення щодо продовження терміну їх експлуатації;

–        у термін до 12.05.2015 року реакторна установка енергоблоку № 2 ЮУАЕС повинна бути переведена в стан «Холодныйостанов» та в термін до 31.05.2015 року необхідно вивантажити ядерне паливо із реактора в басейн витримки, відповідно до «Технологического регламента безопасной эксплуатации энергоблока № 2 ЮУАЭС»;

–        експлуатація енергоблоку № 2 ЮУАЕС після 12.05.2015 року (після 27-й паливної кампанії) повинна виконуватись відповідно до умов окремого дозволу Держатомрегулювання на пуск енергоблоку № 2 ЮУАЕС після ППР-2015 з перевантаженням активної зони.

За результатами попереднього розгляду заяви Держатомрегулюванням (лист №17-22/2-3291 від 22.05.2014р.) проінформованоДП НАЕК “Енергоатом” щодо відповідності формату та змісту наданих обґрунтовуючих матеріалів встановленим вимогам та про умови прийняття рішення.

Згідно з вимогами Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» 14-17 квітня 2015 року комісією Держатомрегулювання було проведене інспекційне обстеження готовності Експлуатуючої організації до експлуатації реакторної установки енергоблоку № 2 в зупиненому стані по завершенню проектного строку експлуатації.

За результатами інспекційного обстеження встановлено:

1        Умови ліцензії № 000064 виконуються.

2        Наведена в документах інформація щодо обґрунтування внесення змін до ліцензії №000064 щодо експлуатації реакторної установки енергоблоку № 2 ЮУАЕС в зупиненому стані по завершенню проектного строку його експлуатації є повною, достовірною та відображає фактичний стан справ.

3        На момент перевірки підтверджена можливість провадження заявленої діяльності з експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС в зупиненому стані по завершенню проектного строку експлуатації.

З урахуванням зазначеного Колегія Держатомрегулювання констатує:

 

  1. ДП НАЕК «Енергоатом» представлено комплект документів, у яких надана уся необхідна інформація для внесення змін до ліцензії ЕО №000064щодо експлуатації енергоблоку №2 у зупиненому стані з повним вивантаженням палива з активної зони реактора до приреакторного басейну витримки на період виконання необхідних заходів, для продовження його терміну експлуатації.

 

  1. На даний час не виявлено факторів та обставин, що свідчили б про принципову неможливість експлуатації енергоблоку №2 ВП ЮУАЕС у понад проектний термін, але представлені у відповідних главах ЗППБ узагальнюючі висновки про можливість продовження строку експлуатації до наступної переоцінки безпеки поки що є передчасними.

 

  1. Представлені у ЗППБ результати періодичної переоцінки потребують доопрацювання і завершення робіт за наступними напрямами:

– кваліфікація обладнання систем, важливих для безпеки на сейсмічні впливи та підтвердження стійкості до впливу землетрусу для трубопроводів, будівель, споруд та конструкцій, що забезпечують виконання основних функцій безпеки;

– оцінка технічного стану критичних елементів та розробка заходів щодо управління старінням систем, елементів та конструкцій.

 

  1. Встановлено, що на даний час ДП НАЕК «Енергоатом» не завершено роботу:

– з усунення відступів від чинних вимог норм, правил та стандартів з ЯРБ (роботи заплановані в рамках ППР-2015);

– з реалізації запланованих заходів КзППрБ (роботи заплановані в рамках ППР-2015).

 

  1. Станом на 23.04.2015 р. Експлуатуючою організацією обґрунтована можливість експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС лише в зупиненому стані з вивантаженим з активної зони реактору ядерним паливом. Можливість експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС на енергетичних рівнях потужності в даний час залишається необґрунтованою.

 

Беручи до уваги вищенаведене та, з урахуванням результатів обговорення, Колегія П О С Т А Н О В Л Я Є:

 

  1. Доручити Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання забезпечити внесення змін до ліцензії серія ЕО №000064 від 19 липня 2002 року на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки «Южно-Українська АЕС» щодо експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС у зупиненому стані з повним вивантаженням палива з активної зони реактора до приреакторного басейну витримки на період виконання необхідних заходів для продовження його терміну експлуатації.
  2. Вважати можливим розгляд питання щодо експлуатації енергоблоку №2 ВП ЮУАЕС на енергетичних рівнях потужності після досягнення встановленого проектом строку служби за умов:

– завершення робіт з продовження експлуатації елементів корпусу реактора, кваліфікації обладнання та оцінки сейсмічної стійкості обладнання та трубопроводів;

– завершення робіт з усунення відступів від вимог норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки;

– виконання запланованих заходів КзППрБ;

– усунення зауважень державної експертизи до Звіту з періодичної переоцінки безпеки.

 

Голова КолегіїС. БОЖКО
 

Секретар Колегії

 

І. СЕМИНОГ

На энергоблоке № 2 ЮУ АЭС выявлено 33 отклонение от норм и правил ядерной и радиационной безопасности, без устранения которых дальнейшая работа блока невозможна. Однако оператор АЭС – ГП НАЭК «Энергоатом» планирует устранить такое значительное количество отклонений уже к декабрю этого года. Заявление «Энергоатома» вызвало обеспокоенность общественных организаций, поскольку под давлением «холодной зимы» и при отсутствии дополнительного плана действий в случае невозможности эксплуатации энергоблока, его могут подключить к сети без завершения всех обязательных мероприятий.

«Очевидно, что при таком количестве отклонений работа старого атомного энергоблока является опасной, – говорит координатор сети CEE Bankwatch Network в Украине Ирина Головко. – Повысить безопасность блока, который отработал запланированные 30 лет, до должного уровня невозможно».

Во время заседания Коллегии  30 апреля представитель «Энергоатома» сообщил, что блок находится в балансе генерации электроэнергии на зиму 2015-2016 годов. Это означает, что энергетики рассчитывают на восстановление работы блока уже через семь месяцев. Такой срок слишком мал для полноценного выполнения запланированных мероприятий, поэтому уже сейчас правительство должно готовить запасной план действий на случай, если энергоблок не будет соответствовать требованиям безопасности.

«Большинство украинских атомных реакторов отработали свой срок, поэтому правительство должно осознать, что их придется закрывать из соображений безопасности, временно или навсегда, – объясняет Ирина Головко. – В ситуации, когда нет альтернативного плана энергообеспечения страны, Госатомрегулирования будет находиться под давлением принятия решения о продолжении работы энергоблока без полноценного обоснования его безопасности».

К сожалению, в Украине работу энергоблоков продолжают на сверхпроектный срок, не выполнив всех необходимых мер повышения безопасности и без достаточных на то обоснований. Так, например, в 2013 году Госатомрегулирования продолжила эксплуатацию энергоблока №1 ЮУ АЭС. Об этом свидетельствует исследование независимых экспертов, которые проанализировали отчет о состоянии корпуса реактора этого блока.

«Энергоблок № 1 остановили для выполнения мероприятий по повышению безопасности в марте 2013 года на 282 суток. По состоянию на декабрь 2012 года, когда Госатомрегулирования рассматривала вопрос о сверхпроектной эксплуатации энергоблока, на нем было выполнено лишь 8 из 58 таких мероприятий, – рассказывает эксперт НЭЦУ Татьяна Вербицкая. – В октябре 2013 года 38 обязательных к выполнению мероприятий реализовано не было».

За семь месяцев на энергоблоке № 1 ЮУ АЭС выполнили лишь 12 мероприятий по повышению безопасности (из запланированных 50). Вероятно, «Энергоатом» не сможет устранить 33 отклонение от норм и правил ядерной и радиационной безопасности на энергоблоке № 2 в течение планируемого периода. То есть, в декабре этого года энергоблок не будет готов к безопасной сверхпроектной эксплуатации, сообщает http://bankwatch.org.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube