26-та «Мельпомена Таврії» відбудеться у Миколаєві, Херсоні та Києві – які вистави побачать миколаївці, херсонці та кияни (ФОТО)


20:3206.09.2024

XXVI Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбудеться з 7 до 16 вересня у Херсоні, Миколаєві та Києві.

Про це сьогодні, 6 вересня, на пресконференції розповіли керівники миколаївських та херсонського театру, передає Інше ТВ.

За словами генерального директора-художнього керівника Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександра Книги, в цьогорічному фестивалі беруть участь 22 театральних колективи з 29 виставами. У Миколаєві вистави пройдуть у Миколаївському академічному художньому драматичному театрі, Миколаївському національному академічному українському театрі драми та музичної комедії, Миколаївському академічному обласному театрі ляльок, ДОФ Центрі та Миколаївському фаховому коледжі культури і мистецтв. У Києві вистави відбудуться у НАДТ ім.І.Франка. А у Херсоні – в шелтерах.

«Є люди (колективи – прим.ред), які в минулому році приїздили до нас. Ось, наприклад, «ТОТЕАТР» – це дівчата неймовірні: коли Каховка була підірвана, вони возили гуманітарку, вони до хлопців (захисників – прим.ред.) возять зараз і возили весь час… Ми не наголошуємо, де вистави відбуваються. Ми вже працюємо в Херсоні майже два роки, з моменту звільнення міста. Ми вже собі напрацювали контингент людей, які знають. У нас є закрита соціальна мережа, в якій півтори тисячі людей, у кожного з них є двоє-троє друзів. У нас невеликі зали, вони розкидані по всьому місту», – сказав Олександр Книга.

Зокрема, херсонці побачать виставу «Копай» Тілесно-орієнтованого театру «ТОТЕАТР», «Вихід» Театральної лабораторії «Театр на чайній», «Коло життя» ТОВ «Фестивальний центр», «Я теж подумав про Чорне море» Vidlik projects, «Рептилії» Театру Драматургів, музичний вечір за участі Віктора Ревенко, Наталки Савицької, Ольги Продченко, Бориса Гойни, МРІЯ. Також в Херсоні пройде творча зустріч із істориком та письменником, співробітником Клайпедського університету Артемом Петриком за темою «Від Балтії до берегів Дніпра» і презентація поетичної збірки Наталії Шушляннікової «Натхнення жити. Окупація».

В рамках фестивалю у польському місті Легниці пройде спеціальний показ від театру-друга фестивалю (Театр ім.Моджеєвської).

Дві вистави, які є спільними проектам Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім.М. Куліша та Миколаївського академічного художнього драматичного театру, – «Котигорошко проти вікінгів» та «Катерина» – побачать у Києві, і саме цими виставами фестиваль «Мельпомена Таврії» закриється.

А відкриють фестиваль вже завтра, 7 вересня, виставою «Катерина» (на сцені МАХДТ). Як зауважив ген директор-художній керівник МАХДТ Артем Свистун, худдрам, окрім «Катерини» та «Котигорошка», покаже ще виставу «Перевізник». А Миколаївський національний академічний український театр драми та музкомедії, як повідомив керівник театру Микола Берсон, в рамках фестивалю дасть два спектаклі – «Старший брат» та «9 життів Едіт Піаф».

Додамо, що в рамках фестивалю 5 вистав пройдуть і в ДОФі. За словами керівника «ДОФ Центру» Володимира Алєксєєва, це велика честь – приймати такий фестиваль, тим більше, що ДОФ, якому в цьому році виповнюється 200 років, який свого часу був першим культурним місцем у Миколаєві, зараз намагаються відродити і зробити там універсальний культурний простір.

26-та «Мельпомена Таврії» відбудеться у Миколаєві, Херсоні та Києві – які вистави побачать миколаївці, херсонці та кияни (ФОТО) 1
26-та «Мельпомена Таврії» відбудеться у Миколаєві, Херсоні та Києві – які вистави побачать миколаївці, херсонці та кияни (ФОТО) 3

Девіз цьогорічної «Мельпомени Таврії» – «Культура відродження». Але, як влучно зауважив Микола Берсон, театральні вистави – це одна з дієвих можливостей підтримати ментальне здоров’я українців. І цим варто скористатись.     

Як повідомляло Інше ТВ, Миколаївці заборгували «Миколаївоблтеплоенерго» за опалення майже 250 млн.грн.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube