Швейцарія завершує FM-мовлення і повністю переходить на цифрове


09:0901.07.2024

Громадська медіакомпанія SRG вирішила остаточно відмовитися від FM-мовлення (на ультракоротких хвилях) і відключити всі FM-антени вже до кінця 2024 року.

Про це повідомляє швейцарське видання SWI, передає Інше ТВ.

Громадська (недержавна) телерадіокомпанія SRG обґрунтовує цей крок тим, що у Швейцарії використовується все менше FM-приймачів, а утримання FM-антен занадто дороге. Холдинг SRG продовжить транслювати свої радіопрограми за допомогою технології DAB+ та через інтернет.

У Швейцарії і справді у використанні залишається все менше FM-приймачів (їх зараз не більше 10%), що вкотре підтверджує раніше зроблений прогноз, що новим стандартом стане саме технологія DAB+. За даними Федерального Відомства зв’язку (BACOM) станом на весну 2023 р., частка цифрового радіо склала 81%. Крім того, утримання УКХ-антен та інвестиції в їх оновлення є дорогими витратами, невідповідними сучасним потребам аудиторії.

Враховуючи напружене фінансове становище холдингу SRG, причиною якого стали зниження доходів від реклами та інфляція, подальші інвестиції у застарілі технології мовлення більше не виправдані. А ось завдяки DAB+ та інтернету у споживачів у країні залишаються два варіанти прийому радіо-контенту, що пропонують значно кращу якість звуку, більший вибір програм, крім того, вони є значно більш енергоефективними та економічно рентабельними, надаючи при цьому додаткову інформацію у вигляді тексту та зображень .

У жовтні 2023 року Федеральна рада (кабмін) востаннє продовжила ліцензії на право вести FM-радіомовлення — офіційно вони діють до кінця 2026 року, після чого радіостанції у Швейцарії більше не матимуть права вести мовлення в FM-діапазоні, їм залишиться лише цифровий формат . Як говорить BACOM, формальне продовження ліцензій до 2026 року дасть радіоіндустрії необхідний простір для маневру і забезпечить успішне завершення процесу переходу з аналогового на цифрове радіо.

Як повідомляло Інше ТВ, Японія передасть Україні низку промислових технологій, протези у нас виготовлятимуть за допомогою 3D друку



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube