ЄС підтримав сьогодні політичну угоду щодо схвалення закону про регуляцію ШІ


18:0221.05.2024

Сьогодні країни ЄС підтримали політичну угоду щодо схвалення закону про регуляцію штучного інтелекту, досягнуту в грудні, пише ЛБ.

Закон накладає жорсткі зобов’язання щодо прозорості на системи штучного інтелекту з високим рівнем ризику, тоді як такі вимоги до моделей ШІ загального призначення будуть пом’якшені.

Документ обмежує використання урядами біометричного спостереження у громадських місцях у режимі реального часу. Йдеться про низку злочинів, запобігання терористичних атак та пошук підозрюваних у найтяжчих злочинах.

Юристи зазначають, що нове законодавство матиме вплив за межами блоку з 27 країн.

“Закон матиме глобальне охоплення. Компанії за межами ЄС, які використовують дані клієнтів із ЄС у своїх платформах штучного інтелекту, повинні будуть його дотримуватись. Інші країни та регіони, ймовірно, будуть використовувати Закон про штучний інтелект як зразок, так само, як вони це зробили з GDPR”, ‒ сказав Патрік ван Еке з юридичної фірми Cooley.

Хоча нове законодавство набуде чинності в 2026 році, заборони на використання штучного інтелекту в соціальному скорингу, превентивній поліції та нецільовому вилученні зображень осіб з Інтернету або записів з камер відеоспостереження набудуть чинності через шість місяців після набуття чинності нової постанови.

Зобов’язання щодо моделей ШІ загального призначення будуть застосовуватись через 12 місяців, а правила для систем ШІ, вбудованих у регульовані продукти, – через 36 місяців.

Штрафи за порушення варіюються від 7,5 млн євро або 1,5% від обороту до 35 млн євро або 7% від світового обороту в залежності від типу порушень.

Схваливши закон, євроблок встановив потенційний глобальний орієнтир щодо бар’єрів для технології, яка використовується майже в усіх сферах життя та бізнесу. Єврозакон про ШІ інтелект є більш всеохоплюючим, ніж легкий підхід Сполучених Штатів щодо добровільного дотримання правил. Зі свого боку підхід Китаю спрямований на підтримку соціальної стабільності та державного контролю.

Читайте: NASA призначило першого керівника з питань штучного інтелекту



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube