Алмазний дощ. У США вчені створили дорогоцінне каміння із пластикових пляшок (ВІДЕО)


10:4407.09.2022

Американські вчені придумали, як робити з пластикових пляшок коштовне каміння — це допоможе суттєво обмежити кількість пластикових відходів.

Про це повідомляє dailymail.

Варто відзначити, що дорогоцінні камені, які навчилися робити дослідники, ніщо інше, як діаманти і вони мають широкий спектр застосувань – від прикрас до медицини. Але головною перевагою такого каміння є суттєве скорочення пластикових відходів.

Щоб імітувати процес створення алмазів, вчені направили потужний лазер на поліетилентерефталат (ПЕТ) пластик – вуглеводневий матеріал, який зазвичай використовується в одноразовій упаковці – і стали свідками зростання алмазоподібних структур.

“ПЕТ має гарний баланс між вуглецем, воднем і киснем для імітації активності крижаних планет”, – сказав Домінік Краус, фізик з HZDR та професор Ростокського університету.

Використовуючи метод, що називається рентгенівською дифракцією, вчені спостерігали, як атоми перебудовуються в маленькі діамантові області, а також вимірювали, наскільки більшими та швидкими вони стають.

Однак за наявності кисню в матеріалі вони виявили, що наноалмази здатні зростати за більш низьких тисків і температур, ніж спостерігалися раніше.

“Ефект кисню полягав у прискоренні розщеплення вуглецю та водню і, таким чином, стимулюванні утворення наноалмазів”, – сказав доктор Краус.

Наноалмази вже використовуються в абразивах і поліруючих засобах, але в майбутньому їх також можна використовувати для квантових датчиків або для прискорення реакцій у відновлюваних джерелах енергії, таких як розщеплення вуглекислого газу.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube