В Ісландії ТікТок обвалив ринок огірків – розкупили всі (ФОТО)


08:3125.08.2024

Ісландські супермаркети зіштовхнулися з безпрецедентною ситуацією – у них розібрали огірки. Тренд у ТікТок викликав небувалий попит на огірки, і постачальники не встигають.

Це сталося після того, як інфлюенсери в соцмережах у маленькій північній країні почали активно ділитися рецептом салату з тертих огірків, кунжутної олії, часнику, рисового оцту та олії чилі, пише ВВС.

Рецепт став таким хітом, що фермери в країні не змогли впоратися зі стрімким попитом, повідомили BBC News в асоціації фермерів Ісландії – Horticulturists’ Sales Company (SFG).

Одна мережа супермаркетів – Hagkaup – хоч і поставила під сумнів зв’язок між попитом і Тік-Ток-трендом, втім визнала, що закупівлі огірків зросли більш ніж удвічі.

огірковий салат
Підпис до фото,Огірковий салат захопив ісландців

Директорка з маркетингу SFG сказала, що зараз ісландські фермери не встигають за попитом, але вона сподівається, що пропозиція повернеться в норму “приблизно через тиждень”.

Крістін Лінда Свейнсдоттір сказала, що рецепт виявився “справді популярним”, інші інгредієнти теж розкупили.

Усе почалося з канадця Логана Моффітта, якого у ТікТок називають “огірковим хлопцем” за його рецепти з огірками.

“Іноді тобі просто треба з’їсти цілий огірок” – це коронна фраза тіктокера, з якої він починає багато своїх відео з рецептами.

Хлопець має більш ніж 5,5 мільйонів підписників і починаючи з липня ділиться огірковими рецептами майже щодня.

У рецепті, який захопив ісландців, Логан використовує кунжутну олію, рисовий оцет, іноді також вершковий сир, авокадо та навіть копченого лосося.

Попри популярність інфлюенсера, експерти в Ісландії старалися применшити його зв’язок із нинішнім дефіцитом.

У мережі супермаркетів Hagkaup сказали ВВС, що нестача огірків у цю пору – це типово для Ісландії.

Хоча менеджер з харчових продуктів компанії Віньїр Тор Біргіссон сказав, що продажі таких інгредієнтів, як кунжутна олія та деякі спеції, у його магазинах “подвоїлися”, він вважає, що нинішній дефіцит пов’язаний не лише з трендом у ТікТок.

Cucumber farm in Borgarfjörðu.
Підпис до фото,Ісландські фермери виробляють близько 2000 тонн огірків щороку

Свейнсдоттір з SFG теж висловила певний скептицизм, припустивши, що спрацювали інші причини. За її словами, деякі фермери, які вирощують огірки, у цю пору замінюють їх на молодші рослини, які ще не дають таких великих обсягів.

Крім того, школи повертаються з літніх канікул, що створює додатковий тиск на постачання.

“Усе відбувається одночасно”, – сказала Свейнсдоттір, але додала, що тренди соцмереж залишаються одним із головних чинників.

“Ми вперше зіштовхуємося з чимось подібним”, – сказала вона, запевнивши, що якби рецепт огіркового салату завірусився на початку літа, “коли виробництво (огірків – Ред.) було на повній потужності”, дефіциту би не помітили.

Фермери в Ісландії, де проживає 393 600 людей, виробляють близько шести мільйонів огірків на рік.

Вони пишаються обсягом свіжих продуктів, які країна може виробити, попри часто екстремальні погодні умови.

Нагадаємо, Центр страткому: дослідження показало, що відеоконтент у TikTok є справжньою новинною пусткою



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube