У Польщі прикордонникам дозволили застосовувати зброю для самозахисту: це не всім до вподоби


12:0327.07.2024

Парламент Польщі схвалив пропозиції щодо декриміналізації за певних обставин використання вогнепальної зброї прикордонниками для самозахисту. Неурядові організації кажуть, що законодавчі зміни суперечать стандартам прав людини.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на BBC.

Минулого місяця 21-річний польський солдат помер після того, як отримав ножове поранення, намагаючись перешкодити мігрантам нелегально потрапити в країну.

Варшава звинувачує Білорусь у заохоченні азіатських і африканських мігрантів нелегально в’їжджати до Польщі з метою дестабілізації Європейського Союзу.

За словами заступника міністра внутрішніх справ Польщі Мацея Дущика, 13 офіцерів прикордонної служби постраждали від нападів мігрантів з початку кризи три роки тому.

Дущик сказав, що офіцери будуть звільнені від кримінальної відповідальності, якщо вони використають зброю у відповідь на прямий напад, щоб захистити життя своїх колег.

Тим часом комісар Ради Європи з прав людини Майкл О’Флаерті та інші правозахисні організації закликали польських депутатів відхилити пропозиції, заявивши, що вони суперечать стандартам прав людини.

Натомість польська громадськість, схоже, підтримує жорстку позицію прем’єр-міністра Дональда Туска щодо безпеки кордонів: одне опитування минулого місяця показало, що 86% підтримують дозвіл солдатам використовувати зброю для відбиття нападів деяких мігрантів.

Читайте: Польща перевіряє понад 70 компаній через підозру в шахрайстві зерном з України



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube