Мовний омбудсмен закликає українських спортсменів говорити українською на Олімпіаді-2024 у Парижі


14:1426.07.2024

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає українських спортсменів спілкуватися українською мовою на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі (Франція).

“Кожен український олімпієць на змаганнях такого рівня є не лише прикладом атлетичної майстерності, спритності й вольового характеру, але й уособленням нашої національної гідності, культури та мови. Використання української нашими рекордсменами під час інтерв’ю, виступів, церемоній та інших публічних заходів – це потужний засіб утвердження України на світовій арені”, – наводить слова Креміня пресслужба мовного омбудсмена, пише Iнтерфакс.

За його словами, останнім часом ми спостерігаємо позитивні зміни у функціонуванні державної мови у сфері спорту, що свідчить про зростання національної свідомості українських атлетів і розуміння ними своєї ролі як амбасадорів України у світі.

“Утвердження української мови у спортивній дипломатії найвищого рівня – це і важливе питання патріотизму, і зміцнення лідерських позицій на міжнародній арені, і суть національної свідомості. Коли наші спортсмени спілкуються українською, б’ють світові рекорди, а трибуни виконують національний славень, вони демонструють усьому світові багатство та красу нашої мови, її необхідність звучати на найпрестижніших спортивних майданчиках планети”, – додав уповноважений.

Кремінь закликав усіх українських олімпійців пам’ятати про свою відповідальність як представників України.

“Ваше слово українською – це голос нашої держави, який буде почутий мільярдами прихильників нашої держави в сьому світі”, – наголосив він.

Як повідомлялося, Літні Олімпійські ігри в Парижі відбудуться з 26 липня до 11 серпня. Українські спортсмени отримали 124 ліцензії на участь в Олімпіаді-2024. Збірна України зі 140 спортсменів буде представлена в 26 із 32 дисциплін.

Читайте: Кремінь закликав якнайшвидше перейменувати “южноукраїнськи, первомайськи, южні та інші російськомовні покручі”



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube