Шольц у Сербії підпише угоду про видобуток літію


18:0219.07.2024

Канцлер Німеччини Олаф Шольц приїхав до Белграда для переговорів з президентом Сербії Александаром Вучичем. Основною метою візиту є підписання угоди про співпрацю у створенні важливої шахти для видобутку літію. Про це інформує DPA у пятницю, 19 липня, пише Кореспондент.

Шольц, Вучич і віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович планують укласти стратегічну угоду з видобутку літію на північному заході Сербії разом з австралійською компанією Rio Tinto.

Канцлер прибув до столиці після участі у саміті Європейської політичної спільноти у Великій Британії. У повітряному просторі Сербії його урядовий літак супроводжували два сербські винищувачі. В аеропорту його зустрів президент Сербії.

Шольц розглядає цю угоду як можливість зменшити залежність Європи від китайських постачальників критично важливих сировин.

Тоді як для Вучича ця співпраця може стати важливим кроком для підвищення економічного потенціалу країни, залучення інвестицій і створення нових робочих місць, а також для покращення відносин із ЄС, які дещо охололи в останні роки.

За даними сербських ЗМІ, видобуток літію потенційно може забезпечити потреби 1,1 мільйона електромобілів, що відповідає приблизно 17% європейського виробництва.

Читайте: У перспективі мають знову з’явитися угоди щодо роззброєння з Росією, – Шольц



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube