Дрони атакували підстанцію біля ЗАЕС, є поранені, – МАГАТЕ


20:3704.07.2024

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) отримало повідомлення від Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) про те, що сьогодні кілька безпілотників завдали ударів по об’єктах поблизу станції, поранивши працівників і спричинивши лісові пожежі. За словами Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, ці неодноразові атаки безпілотників становлять загрозу ядерній безпеці та життю людей і мають бути припинені, передає пресслужба організації.

Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомили, що побачили густий дим і почули вибухи з боку розподільчого пристрою 750 кіловольт (кВ) станції після того, як їм повідомили, що безпілотники влучили в прилеглий ліс, спричинивши пожежу у вітряну погоду. Пожежники працювали над тим, щоб контролювати полум’я. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС. Наразі експерти МАГАТЕ не повідомляють про будь-які наслідки на майданчику.

Цей останній інцидент становить додатковий ризик для ядерної безпеки, оскільки єдина лінія електропередач 750 кВ, що залишилася на ЗАЕС, постачає електроенергію за межі майданчика, необхідну для охолодження шести реакторів під час холодної зупинки, а також для інших важливих функцій ядерної безпеки та захисту. Наразі лінія електропередач 750 кВ, а також резервна лінія 330 кВ все ще доступні, але ситуація залишається нестабільною.

Поблизу міста Енергодар три удари безпілотників, починаючи з 10:40 ранку за місцевим часом, влучили в одну з електричних підстанцій, в результаті чого постраждали вісім працівників, одному з яких знадобилася медична допомога, повідомили на ЗАЕС. Експертам МАГАТЕ повідомили, що ймовірний удар також спричинив витік масла щонайменше з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з’єднувальну лінію.

В результаті постраждала підстанція “Радуга” наразі виведена з ладу, але Енергодар та прилегла промислова зона все ще отримують електроенергію. Підстанції є життєво важливими елементами системи виробництва, передачі та розподілу електроенергії.

Сьогоднішні повідомлення про атаки безпілотників з’явилися менш ніж через два тижні після того, як Енергодар, де проживає більшість персоналу ЗАЕС, залишився без електроенергії на 16 годин після повідомлень про удари безпілотників по підстанціях “Радуга” і “Луч”. На початку квітня безпілотники також завдали ударів по майданчику ЗАЕС, що є порушенням п’яти основних принципів захисту об’єкта, встановлених Генеральним директором Гроссі на засіданні Ради Безпеки ООН у травні 2023 року.

“Надзвичайно непокоїть те, що ці атаки з безпілотників тривають, незважаючи на очевидну небезпеку, яку вони становлять для людей в Енергодарі, а також для безпеки на Запорізькій атомній електростанції. Вони повинні негайно припинитися”, – заявив генеральний директор Гроссі.

Наприкінці минулого тижня відбулася ротація експертів МАГАТЕ на Южно-Українській та Рівненській АЕС. На двох з трьох енергоблоків Южно-Української АЕС та одному з чотирьох енергоблоків Рівненської АЕС тривають планові роботи з технічного обслуговування та перезавантаження палива.

Нагадаємо, в кінці червня біля ЗАЕС обстрілами та пожежею зруйнована зовнішня станція радіаційного моніторингу – МАГАТЕ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube