Про донора сперми, від якого народилося 550 дітей, зняли фільм – і знову скандал


23:0304.07.2024

Netflix випустив новий документальний серіал, присвячений жінкам, які народили дітей за допомогою сперми донора з Нідерландів Джонатана Джейкоба Меєра. Сам він назвав серіал “оманливим”.

43-річний чоловік відмовився брати участь у проєкті Netflix, але він дав інтерв’ю програмі “Жіноча година” BBC Radio 4.

“Вони навмисно назвали серіал “Чоловік із тисячею дітей”, тоді як він мав би називатися “донор сперми, який допоміг сім’ям народити 550 дітей”, – сказав він.

“Тож вони вже з самого початку свідомо обманюють і вводять в оману”, – додав Меєр.

“Я думаю, що Netflix чудово впорався з завданням обрати п’ять нещасливих сімей із 225 сімей, яким я допоміг, й інші сім’ї обов’язково сказали б щось інше”, – твердить він.

Netflix повідомив ВВС, що не коментуватиме інтерв’ю Меєра, але Наталі Гілл, виконавча продюсерка документального серіалу, таки поговорила з програмою “Жіноча година”.

“Останні чотири роки я спілкувалася з сім’ями, які постраждали від брехні Джонатана. Я особисто спілкувалася з 45 чи 50 сім’ями”, – сказала вона.

“П’ятдесят сімей зробили в суді заяви про його брехню та благали суддю, щоб він це припинив. Тож те, що Джонатан продовжує говорити про те, що це лише жменька жінок, є абсолютною неправдою”, – додала Гілл.

Сюзанна (ліворуч) і Наталі були серед матерів, які народили дитину за допомогою сперми Меєра
Підпис до фото,Сюзанна (ліворуч) і Наталі були серед матерів, які народили дитину за допомогою сперми Меєра

Меєр був донором протягом 17 років. У багатьох випадках він надавав свою сперму приватно, тобто мав справу з родинами безпосередньо, а не через приватну клініку.

Деякі жінки, які обрали його донором, кажуть, що він не розповідав їм про те, скільки ще дітей народилися за допомогою його сперми.

“Я маю суперечливі почуття, бо він сказав мені тоді, що він був донором для п’ятьох сімей”, – розповіла “Жіночій годині” одна з матерів на ім’я Наталі.

“У 2021 році я прочитала статтю в газеті та виявила, що це сотні сімей. Тому я маю суперечливі почуття і не згодна з його методами”, – додала вона.

Деякі жінки, яким він надав свою сперму, назвали його “нарцисом”, а інші – припускали, що він становить ризик для громадського здоров’я.

Одна жінка сказала, що почувалася “зрадженою, засмученою та злою” після того, як дізналася, скільки інших дітей народилися від сперми Меєра.

На запитання, чи не вважає він цифру у 550 дітей завеликою, Меєр відповів: “Це для нормального чоловіка, але не для донора сперми. Для донора сперми це досить звична справа. Вони йдуть на сотні дітей. Вони [клініки] відправляють донорську сперму в кілька країн”.

“Застарілі погляди”

Документальний серіал широко висвітлювали у ЗМІ напередодні його виходу.

Evening Standard називала його “повчальною історією про небезпеки сучасності, від якої холоне кров”.

“Це, безсумнівно, захопливе – хоча і дуже похмуре – видовище, а відкриття про донорство сперми (і те, як це робить Меєр) жахливі”, – йшлося у статті.

“Творці фільму надто стараються перетворити це на історію в стилі “Аферист із Tinder” про жінок, які жадають помсти. Але водночас це гідна історія, яка ставить серйозніші запитання про індустрію донорів”, – писав The Telegraph.

Деякі жінки висловлювали занепокоєння, що їхня дитина може зустрітися та мати стосунки зі зведеним братом і сестрою в майбутньому, не усвідомлюючи цього.

“Найбільше занепокоєння полягає в тому, що ці діти зіткнуться одне з одним і закохаються одне в одного, тому що вони впізнають щось одне в одному і не усвідомлюватимуть того факту, що вони мають одного батька-донора”, – каже Наталі.

“Це найбільший ризик, який я бачу, тому що він говорить про те, що він відкритий і відомий донор, але він надавав сперму численним клінікам по всьому світу, і не всі клініки поділяють однакові цінності щодо відкритості та чесності до дітей”, – каже вона.

Своєю чергою, Меєр відкинув це твердження – в інтерв’ю він заявив, що занепокоєння ґрунтується на випадках, коли використовувалися анонімні донори, тоді як його особу можна легко дізнатися.

“Я можу вам це гарантувати, зараз є дешеві ДНК-тести, і я є в базі даних ДНК, тож вони можуть дізнатися”, – каже він.

“Крім того, батьки скажуть своїм дітям, що вони від донора. Тому, оскільки вони всі знають мою особу, навіть якщо трапиться шанс, що вони зустрінуться, вони можуть просто запитати: “Ти дитина від донора?” і наступне питання: “Твій батько-донор – Джонатан?”

“Це застарілі погляди, ми повинні припинити проєктувати їх на цих дітей. Вони добре усвідомлюють, що вони діти від донора. Вони знають, як реагувати”, – вважає Меєр.

Судова справа

Меєру заборонили здавати сперму в Нідерландах у 2017 році – після того, як з’ясувалося, що він є батьком 102 дітей, народжених від сперми, яку він здавав в 11 клініках по всій країні.

Він продовжував бути донором в інших країнах до 2023 року, коли одна жінка та фонд, який її підтримував, подали цивільний позов проти Меєра, стверджуючи, що він збільшує ризик інцесту для своїх дітей.

У своїх свідченнях Меєр зізнався, що мав від 550 до 600 дітей. Однак суд заявив, що він, можливо, став батьком до 1000 дітей на кількох континентах.

Зрештою суддя заборонив Меєру здавати сперму новим клієнтам і постановив, що його оштрафують на 100 000 євро за кожну таку здачу.

“У 2019 році я вже припинив здавати сперму для нових клієнтів. Я робив це лише для братів і сестер. Судова справа загалом була марною, оскільки я вже припинив це робити, і судове рішення не забороняло мені допомагати вже наявним сім’ям”, – каже Меєр.

На запитання, чи бачить він якісь проблеми у своїх діях, Меєр відповів: “Я не бачу в цьому абсолютно нічого поганого. Я вважаю, що це дуже добре. Я бачу, що у них [дітей] багато друзів, вони зустрічаються один з одним”.

“Я не можу говорити за них, але з того, що я бачив, вони дуже щасливі, що у них так багато братів і сестер. Тому що вони [зведені брати і сестри] зустрічаються в дні донорства, вони зустрічаються один з одним і їздять разом на відпочинок”.

Щодо причин, з яких він став донором сперми, Меєр зазначив: “Помилково думати, що у мене був якийсь план”.

“Я вчився в коледжі, а мій друг був безплідним. Це мало на мене великий вплив, бо я бачив, як це вплинуло на його життя. Тож я почав цікавитися… і я почав думати, чи можу я бути донором?” – пояснив він.

На запитання, чи він розуміє почуття жінок, Меєр відповів: “Чому їм має бути незручно? Вони це обрали”.

“Якщо ви хочете ексклюзивності, ви йдете в клініку, ви платите 10 000 євро, і тоді ваш донор є ексклюзивним. Якщо ви, як матір, не готові ділитися, то чому ви обрали цей шлях?” – додає він.

Захищаючи документальний серіал, його продюсерка сказала у програмі ВВС: “Документальний серіал, над створенням і ретельним дослідженням якого ми працювали тривалий час, містить коментарі та дослідження щодо багатьох сімей по всьому світу. І казати про те, що Меєр знає всі ці сім’ї і те, що вони всі щасливі, це неправда”.

“У серіалі можна побачити, як Джонатан зміг збрехати через відсутність законодавчого ландшафту та відсутність прозорості щодо народжуваності в цілому. І наслідки для сімей дійсно добре показані в серіалі”.

У своїй заяві Управління з питань запліднення та ембріології Великої Британії (HFEA) заявило, що серіал Netflix “може викликати стрес і засмутити сім’ї деяких дітей, зачатих від донорів”.

Нагадаємо: На серійного донора сперми із Нідерландів, який став батьком 550 дітей, подали до суду. Чоловік робив пожертвування навіть в Україну



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube