Опитування: громадяни ЄС та українці мають різні погляди на закінчення війни – українці не хочуть «фінляндизації»


22:4103.07.2024

Згідно з опитуванням, більшість європейців не вірять, що Україна переможе у війні, але все одно підтримують збільшення допомоги озброєнням.

Про це йдеться в матеріалі Служби новин Yle, передає Інше ТВ.

Українці вірять, що переможуть Росію на полі бою. Однак більшість європейців вважають, що війна завершиться шляхом переговорів. Так вважають також британці, поляки та шведи, які є найбільшими прихильниками України.

Хоча віра в перемогу України слабшає, європейці широко виступають за збільшення постачання зброї та боєприпасів в Україну.

Європейська рада з міжнародних відносин (ECFR) у травні опитала понад 19 тисяч людей з 15 країн про війну в Україні. Фінляндія не була включена в опитування.

Українці хочуть зброї, щоб виграти війну, але європейці мають інший погляд.

Дослідник білоруського походження Іван Красцев в анонсі доповіді зазначає, що європейці, надсилаючи зброю та фінансову допомогу, хочуть посилити переговорні позиції України щодо припинення війни.

Однак більшість європейців не готові інвестувати більше в оборонні витрати. Громадяни також одностайні в тому, що війська в Україну вводити не варто.

Більшість українців вірять у перемогу, особливо якщо Захід постачатиме більше зброї та боєприпасів. Близько третини вважають, що війна закінчиться в результаті переговорів.

Віра європейців у здатність України впоратися лише трохи покращилася завдяки збільшенню допомоги озброєнням.

Війна розділила європейців на три групи. Естонці та шведи, зокрема, виступають за продовження бойових дій. У Польщі, Великій Британії та Португалії половина або трохи менше респондентів також хочуть, щоб Європа підтримала Україну у поверненні окупованих Росією територій.

З іншого боку, в Болгарії, Греції та Італії більше як половина респондентів хотіли б, щоб Європа скерувала Україну на мирні переговори з Росією.

В інших країнах респонденти поділені на дві частини. Наприклад, у Франції кожен третій виступає за продовження війни, але підтримка мирних переговорів – вища.

Президент Емманюель Макрон все більш охоче підтримує війну, принаймні у своїх промовах, але народ не слідує його прикладу, йдеться в дослідженні.

На противагу цьому, майже кожен третій француз вважає, що Росія перебуває у стані війни з Францією. Занурюватися у війну більше тривожно, ніж розряджати ситуацію.

Національна коаліція Марін Ле Пен може прийти до влади після виборів наступної неділі і хотіла б зменшити підтримку України.

“Фінляндизація” – не вихід

На думку дослідників, різницю можна побачити й у ставленні до членства в НАТО та ЄС. Українці сприймають членство як нагороду за перемогу у війні. З іншого боку, у західних країнах членство обговорюється більше як частина переговорного рішення.

Українцям запропонували впорядкувати неприємні умови миру.

70% українців не обрали б членство в НАТО, якби це означало втрату території, окупованої Росією.

У другому варіанті 45% погодилися б на певні територіальні втрати, якщо країна збереже суверенітет, щоб у неї була власна армія і свобода вибору союзників, наприклад, членство в НАТО чи ЄС.

Лише 26% надали б пріоритет поверненню територій, якби це було обумовлено демілітаризацією та забороною союзів.

Інший дослідник, що брав участь у підготовці звіту, Марк Леонард, зазначив, що великий виклик для західних лідерів полягає у примиренні європейських та українських поглядів на завершення війни.

– В той час, як європейці переважно вважають, що переговорне вирішення є ймовірним результатом, українці ще не готові відмовитися від територій заради членства в НАТО, і вони не приймають “фінляндизації”, за якої вони могли б зберегти свої території, але відмовилися б від можливості вступу до ЄС та НАТО, – говорить Леонард у звіті.

Росія широко побоюється нападу на іншу європейську країну, якщо вона отримає сприятливий результат в Україні. Серед громадськості напад не вважається ймовірним, але, безумовно, можливим.

Для українців та інших опитаних успіх України найбільше обмежується військовою силою Росії.

Респонденти в Португалії, Естонії, Швеції, Іспанії та Польщі найбільше підтримують вступ України до ЄС. Найбільш скептично налаштовані респонденти в Німеччині, Болгарії, Чехії та Франції.

Майже дві третини українців вважають членство в ЄС настільки ж важливим, як і вступ до НАТО.

Як повідомляло Інше ТВ, Напередодні саміту НАТО. Захід повинен допомагати Україні стати оновленою версією Швеції часів холодної війни – Тhe Нill



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube