Чесько-українська фірма виробляє в Коліні розвідувальні дрони для українських військових і готується робити й ударні


11:4103.07.2024

Компанія UAC, чи офіційно U&C UAS, — це спільний проєкт із чеською стороною фірми з Дніпра DeViRo, яка робить для української армії відомі безпілотники «Лелека-100».

Минулої осені UAC представила також оновлену модель — розвідувальний дрон Leleka LR. Цієї весни фірма почала на околиці чеського Коліна серійне виробництво обох моделей.

Про це пише «Радіо Прага» з посиланням на ČTK,e15.cz та Ministerstvo obrany ČR, передає Інше ТВ.

А пів місяця тому на міжнародній зброярській виставці в Парижі UAC представила й ударний дрон-камікадзе «Булава». Його вже назвали українською відповіддю російським «Ланцетам». Нині тривають його випробування.

У фірмі працює близько 80 людей, і більш ніж на чотири п’яті це українці, які перебувають у Чехії. Але в разі потреби вона готова набрати й додаткових працівників.

Як каже її виконавчий директор Павел Булант, компанія практично не залежить від субпідрядників і закуповує, наприклад, електромотори й двигуни внутрішнього згоряння для безпілотників. Практично ж усе інше вона виробляє сама — починаючи від електроніки й оптичних контейнерів і до крил і корпусів.

Комплекс складається з трьох дронів і станції керування. В розібраному вигляді вони займають два ящики, а скласти їх до працездатного стану можна за лічені хвилини. Один такий комплекс компанія безплатно надасть чеській армії — щоб його використовували для навчання українських військових, що вже другий рік здійснюється на чеському полігоні Лібава.

Наразі вся продукція фірми йде до України, але на майбутнє планують вийти й на інші ринки — і в країнах Центральної Європи, і серед збройних сил країн НАТО й інших держав, сказав член правління чесько-української компанії, колишній єврокомісар Штефан Філе. Тому «Лелека» вже має експортну англійську назву Stork, а «Булава» — Mace.

Останній дрон, кажуть у компанії, буде предметом особливого попиту українських військових. Адже він може мати і кумулятивну боєголовку, що пробиває броню завтовшки до 40 міліметрів, і уламково-фугасну, для знищення командних пунктів чи ворожих шанців, і навіть термобаричну, так звану «вакуумну бомбу», що може знищити одним ударом велику кількість живої сили противника.

Рада роботі фірми в Чехії і міністерка оборони Яна Чернохова. «Тяжко здобутий досвід українців допомагає нам скоротити дорогу в запровадженні дронів у наших Збройних силах», — сказала вона під час відвідин компанії. «Я рада, що такі підприємства, що належать у своїй галузі до найвищого рівня, виникають у нас», — додала вона.

Як повідомляло Інше ТВ, У Чехії монтуються тисячі дронів для України



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube