Предстоятелем Болгарської православної церкви обрано проросійського митрополита Даніїла


11:4101.07.2024

Болгарська православна церква, що традиційно вважається дуже близькою до Москви, у неділю обрала своїм новим главою митрополита Даніїла, якого експерти називають найбільш проросійським з усіх кандидатів на цю посаду.

Про це пише Delfi, передає Інше ТВ.

Вибори нового предстоятеля було призначено після смерті патріарха Неофіта, який помер у березні у віці 78 років.

52-річний митрополит Даніїл отримав підтримку 69 із 138 делегатів, які були присутні на церковному соборі, повідомив Священний синод Болгарської церкви. У другому турі він переміг 50-річного Григорія, якого підтримали 66 делегатів і який вважається більш нейтральним по відношенню до Кремля.

Як зазначає директор з комунікацій Центру православних досліджень Фордемського університету, редактор сайту Public Orthodoxy Сергій Чапнін, обрання митрополита Даніїла стало несподіванкою для багатьох, а деякі болгарські священики вважають цей вибір справжнісінькою катастрофою для Болгарської церкви і розмірковують про перехід у Вселенський патріархат.

Дзвони собору Олександра Невського в центрі Софії сповістили про результати голосування, після чого заплановано церковну процесію перед інтронізацією нового предстоятеля. На церемонії будуть присутні Вселенський патріарх Варфоломій, президент Болгарії Румен Радєв та віце-президент Іліяна Йотова. Приїзд Z-патріарха Кирила не очікується.

Чим відомий новообраний патріарх?

Болгарський патріарх обирається довічно, якщо він сам не вирішить піти у відставку.

Даніїл змінив померлого в березні харизматичного патріарха Неофіта, який очолював Болгарську церкву понад десять років.

Болгарська православна церква, яка об’єднує понад дві третини населення країни, зазвичай не коментує поточні політичні події. Але патріарх Неофіт закликав до припинення війни в Україні.

Даніїл, навпаки, займає послідовну промосковську позицію, відмовляючись визнавати Православну церкву України та жорстко критикуючи Вселенський патріархат.

У листопаді 2022 року Даніїл видав настанови для своїх священиків, критикуючи тенденцію “сіяти ненависть до однієї з воюючих сторін, призначеної єдиним і неспровокованим агресором”.

Він підтримав Кремль у розлогому відеозверненні, опублікованому 2023 року. Даніїл також різко критикував болгарську владу за висилку у вересні 2023 року глави Російської церкви в Софії та двох білоруських священиків, звинувачених у підтримці геополітичних інтересів Росії.

Як повідомляло Інше ТВ, одіозного митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана обміняли на кілька українських захисників, які були в російському полоні. В січні 2023 року Президент України Володимир Зеленський призупинив громадянство 13 священників УПЦ МП, зокрема – Єлецьких Анатолій Іванович — митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан, якому СБУ вручило підозру у держзраді.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube