Фінляндія першою почне вакцинувати людей від пташиного грипу


10:4401.07.2024

Фінляндія планує вже цього тижня розпочати профілактичну вакцинацію проти пташиного грипу людей, які контактують із тваринами.

Про це пише ERR.ee, передає Інше ТВ.

Вакцина пропонуватиметься жителям Фінляндії, які наражаються на ризик зараження у зв’язку з їх роботою або іншими обставинами, пише Reuters з посиланням на фінський інститут охорони здоров’я та соціального добробуту (THL).

Вакцина отримала дозвіл на продаж у Євросоюзі у квітні цього року та була розроблена для запобігання поширенню вірусу пташиного грипу підтипу H5.

Фінляндія закупила через ЄС дози вакцини для 10 тисяч осіб.

Штам пташиного грипу H5N1 був пов’язаний із серйозними захворюваннями та смертями людей, хоча у Фінляндії не було зареєстровано жодного випадку.

За останні роки від H5N1 загинули або були знищені сотні мільйонів птахів у всьому світі. Цей штам також все частіше поширюється серед ссавців, включаючи корів у США, а в деяких випадках серед людей.

Фінляндія хоче запровадити вакцинацію через ризик поширення хвороби у зв’язку з великою кількістю звіроферм.

“Фінська ситуація дуже відрізняється тим, що у нас є звіроферми, де тварини можуть контактувати з дикими тваринами”, – сказала Reuters головний ветеринар THL Ханна Нохінек.

Широко поширені спалахи пташиного грипу серед норок та лисиць на хутрових фермах у Фінляндії минулого року призвели до знищення близько 485 000 тварин, щоб зупинити поширення вірусу як серед тварин, так і серед людей.

Як повідомляло Інше ТВ, За І квартал у Миколаєві 179 людей покусали тварини: щеплення від сказу отримали 123 містянина



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube