Життя вічне. У США удав після 9 років самотності народив 14 удавчат. Що кажуть вчені (ФОТО)


13:0029.06.2024

Працівники віварію при Портсмутському університеті (США) були здивовані, коли самець райдужного удава народив 14 дитинчат.

Рептилія щонайменше дев’ять років перебувала на самоті та не контактувала з іншими зміями. Крім того, удава вважали самцем. Персонал навіть дав йому ім’я – Роналду, пише ВВС.

Незвичайне явище першою побачила студентка університету, яка прийшла перевірити удава. Дівчина виявила, що 13-річний Роналду завів потомство. Про знахідку вона розповіла працівникам університету, які також були шоковані подією.

В університеті назвали це “чудотворним народженням”, але пояснили, що насправді це рідкісний приклад партеногенезу – природної форми безстатевого розмноження, за якої ембріони розвиваються без запліднення.

Партеногенез часто зустрічається у рослин та деяких тварин. Але народження райдужних удавів у неволі – лише третій у світі задокументований випадок.

Pete Quinlan holding a snake
Підпис до фото,Фахівець з рептилій Піт Квінлан був переконаний, що Роналду – “чоловік”

“Я займаюся розведенням змій вже 50 років і ніколи раніше не стикався з таким явищем”, – каже Піт Квінлан, фахівець з рептилій.

“По суті, дитинчата є клонами своєї матері, хоча їхні мітки трохи відрізняються. Роналду виглядав трохи товстішим, ніж зазвичай, ніби він з’їв велику порцію їжі. Ми ні на секунду не подумали, що він, чи, тобто вона – вагітна”, — ділиться Квінлан.

Він дбав про удава протягом дев’яти років після того, як британське Королівське товариство захисту тварин помістило удава у віварій університету.

Роналду, якого ветеринар визнав самцем, останні два роки був дуже популярним серед учнів.

Multiple snakelets with brown, grey, black and white colouring on their skins, in a box of soil slithering around
Підпис до фото,Роналду і його 14 малюків

Роналду – не перша тварина, що зачала самотужки. На початку цього року в акваріумі Північної Кароліни (США) без участі самця завагітніла самиця ската.

Однак серед хребетних тварин, як-от змій, це залишається новинкою.

Фахівці віварію дуже раді цій події, оскільки у студентів університету з’явилася можливість на власні очі спостерігати за розвитком і дорослішанням райдужних удавів.

Нагадаємо також: Куди котиться світ. Орнітологи знайшли птаха, який з однієї сторони самка, а з іншої – самець (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube