Як бджоли можуть допомогти Україні у війні


19:3828.06.2024

Бджолиний віск може мати важливе значення для збереження їжі у зонах бойових дій в Україні, кажуть британські вчені.

Вони допомагають українським бджолярам розробити нову воскову упаковку для продуктів, що швидко псуються, передає ВВС.

Останніми місяцями Росія активно б’є по енергетиці України, що призвело до масових відключень світла. Влітку це посилює проблему збереження їжі від псування.

Україна є найбільшим виробником меду в Європі. Дослідники з Кардіффа проаналізували окремі вулики українських бджолиних господарств, щоб визначити, який віск може забезпечити найкращий захист.

“Зараз Україна – не в найкращому стані”, — каже професор Лес Бейль з Кардіффського університету.

“Як відомо, їжа дуже швидко псується при неправильному зберіганні. Багаторазова упаковка з бджолиного воску може захистити її, зокрема, від комах”.

Дослідницька група випробувала різні комбінації, щоб створити найефективніші упаковки для збереження їжі в зонах бойових дій.

“Головне – це воскова суміш”, – підкреслює професор Бейль.

За його словами, упаковку чи обгортку можна сформувати зі “шматка тканини чи навіть паперу”, поєднавши його з бджолиним воском та іншими природними протимікробними рослинами, як-от шавлія.

Beekeeper holding part of a hive with honey and bees on
Підпис до фото,Бджолиний віск втирають у тканину, щоб створити харчову упаковку

“Бджолиний віск допомагає продовжити термін зберігання бутербродів. Але його можна використати й для інших продуктів”, – додає науковець.

Команда Кардіффського університету разом з українськими вченими та бджолярами протестували вулики по всій Україні, щоб визначити, які з них найкраще підходять для цього завдання.

“У них багато бджолиного воску і багато бджіл”, – пояснює професор Байль.

“Знайшовши правильний віск з потрібними властивостями, є шанс подовжити термін зберігання продуктів. Це особливо важливо, коли немає холодильників та джерел енергії”.

Професор підкреслює, що такий підхід не збереже свіжість харчів на невизначений термін, але може “подовжити їхнє життя” на кілька днів.

Beeswax shavings are rubbed into cloth to create food wraps
Підпис до фото,Харківські вчені натирають бджолиний віск для виготовлення харчової обгортки

Науковці Харківського політехнічного інституту поширюють інформацію з Кардіффського університету в інтернеті та в соціальних мережах, сподіваючись, що українці зможуть випробувати цей підхід вже цього літа.

Останніми тижнями на Харківщині точаться запеклі бої.

“Ситуація в зонах конфлікту та на фронті дуже складна. Люди сидять без світла, – каже Юлія Юдіна з Харківського політехнічного інституту. – Це призвело до значного зростання харчових відходів”.

Професор Бейль та його команда мікробіологів сподіваються, що їхній проєкт допоможе людям у зонах бойових дій не лише в Україні, а й по всьому світу.

“У [воскову упаковку] можна загортати хліб, фрукти й овочі, щоб зберегти їхню свіжість”.

Тут у пригоді стали природні антибіотичні властивості меду, які застосовували ще у Стародавній Греції.

“Ми вже отримали відповідь від військових в Україні, які підхопили цю ідею, – каже Бейль. – Самі ми – у безпеці. І якщо хоч якось можемо допомогти, то це вже вартує зусиль”.

Нагадаємо: Проєкт “Мед мінних полів” отримав бронзу на Міжнародному фестивалі творчості «Каннські леви»-2024



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube