Біля ЗАЕС обстрілами та пожежею зруйнована зовнішня станція радіаційного моніторингу – МАГАТЕ


10:2528.06.2024

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що на цьому тижні обстрілами і пожежею була зруйнована зовнішня станція радіаційного моніторингу.

Про це, як пише ua.news, повідомили у МАГАТЕ.

За словами гендиректора МАГАТЕ Маріано Гроссі, це ще більше знизило ефективність здатності виявляти і вимірювати будь-які радіоактивні викиди під час аварійних ситуацій. У заяві зазначається, що станція знаходилася приблизно за 16 кілометрів від ЗАЕС.

Також у МАГАТЕ додають, що наразі функціонують 4 із 14 станцій, які діяли до повномасштабного вторгнення рф в Україну.

«Останній інцидент стався всього через кілька днів після того, як 16-годинна відсутність електроенергії в місті Енергодар… призвела до тимчасової зупинки роботи деяких станцій радіологічного моніторингу навколишнього середовища після того, як у них розрядилася резервна батарея», – йдеться у повідомленні.

«Втрата однієї станції радіаційного моніторингу не має прямого впливу на безпеку на ЗАЕС, але вона є частиною безперервного послаблення заходів безпеки під час війни, що залишається глибоким джерелом занепокоєння», – додали у МАГАТЕ.

У повідомленні додають, що ЗАЕС продовжує стикатися з іншими викликами, пов’язаними ядерною безпекою під час війни. Зокрема, на минулому тижні експерти МАГАТЕ протягом більшості днів чули вибухи на певній відстані від станції.

Як повідомляло Інше ТВ, Росіяни розкрадають обладнання на окупованій Запорізькій АЕС, — ЦНС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube