З початку року 255 українок скористалося послугою лікування безпліддя державним коштом


11:4128.06.2024

З початку 2024 року 255 пацієнток скористалися безоплатною медичною послугою «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій» у межах Програми медичних гарантій (ПМГ).

За даними НСЗУ, 71 пацієнтку було внесено в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ) з діагнозом «вагітність» після того, як вони пройшли лікування за допомогою ДРТ.

Про це повідомили в МОЗ України, передає Інше ТВ.

В Україні з труднощами зачаття дитини стикаються 12–15% пар, які мріють стати батьками. Лікування безпліддя у жінок та чоловіків потребує використання допоміжних репродуктивних технологій, що для багатьох українських сімей часто є недоступним через дороговартісну медичну процедуру. Натомість пацієнти, яким діагностовано безпліддя, можуть скористатися безоплатною послугою лікування, а витрати покриє держава. Ставка за один повний цикл лікування безпліддя становить 60 324 грн. На цей напрям у бюджет на 2024 рік закладено понад 1,87 млрд гривень. “Забезпечити демографічну стійкість — непростий виклик для країн у всьому світі. В Україні ситуація значно ускладнюється триваючою повномасштабною війною. Однак, попри все, держава продовжує впроваджувати системні рішення задля покращення демографічної ситуації. Зокрема, цьогоріч послуга з лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій включена до програми медичних гарантій. Вона безоплатна для пацієнтів та відкриває нові можливості для сімей, які зіткнулися з труднощами в реалізації бажання мати дитину. На сьогодні понад 250 жінок у нашій країні вже скористалися послугою запліднення іn vitro. Сподіваємось, до кінця року ці показники зростатимуть, все більше українських родин, які потребують такого лікування, звертатимуться до законтрактованих медзакладів за сучасними і якісними послугами, завдяки чому на світ зʼявиться ще більше маленьких українців”, – зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Безоплатну медпослугу «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій» надають 15 медзакладів у 7 областях країни, які уклали договори з Національною службою здоровʼя України (НСЗУ), зокрема, у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Одеській, Рівненській та Чернівецькій. 

Як повідомляло Інше ТВ, цього року в Україні почали безкоштовно лікувати безпліддя: як звернутися за допомогою



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube