Орнітологи попереджають поляків про небезпеку через зграї диких папуг. Україні це теж загрожує


12:0027.06.2024

Польські орнітологи дійшли висновку, що найближчим часом висока ймовірність збільшення популяції папуг на вулицях міст.

Орнітологи з польського Зеленогурського університету у публікації у PLoS One попередили, що Польща незабаром має всі шанси зіткнутися зі зграями папуг. З’ясувалося, що щорічно у Польщі на вулиці опиняються тисячі пернатих, що набагато вище за оцінки, опубліковані раніше, передає Главком.

У своїй дослідницькій роботі дослідники зазначили: щороку на вулицях польських міст і сіл можна зустріти тисячі папуг, що належать до різних видів. Вони підкреслили, що здебільшого вони представлені птахами, які втекли від своїх господарів.

Ці дані вчені отримали на основі аналізу груп у соціальних мережах, де повідомляють про втрачені тварини. За їх підрахунками, кількість птахів, що втекли, в період з кінця 2018 по кінець 2019 року і за кілька місяців 2021 року оцінюється майже в 2,7 тисячі папуг, серед яких є представники 49 видів. Переважна більшість припадає на корел виду Nymphicus hollandicus, яких було трохи менше тисячі, а також хвилястих папуг виду Melopsittacus undulatus, кількість яких оцінили приблизно в 900 особин.

Індійський кільчастий папуга, або папуга Крамера, здебільшого мешкає в Південній Азії та низці районів Африки. Мешкає переважно поблизу людини, зокрема у великих містах. Це найчисленніший і найпоширеніший вид серед папуг. Цьому птаху властиво триматися групами і зграями, що досягають сотень і навіть тисяч голів. Практично весь час проводить на деревах і спускається на землю рідко. Гніздиться у дуплах, у містах часто займає для гніздування отвори у стінах будівель. Харчується фруктами, зернами і горіхами; часто завдає відчутної шкоди сільськогосподарським культурам. 

На тлі цього дослідники попереджають, що в Польщі цілком можуть виникнути популяції папуг, що розмножуються, які в першу чергу складатимуться з папуг Крамера. Це пояснюється тим, що саме цей вид краще за інших пристосований до клімату в країні.

Намистові папуги належать до популярних домашніх вихованців. Проте їм властиво і те, що вони часто втікають від господарів.

Завдяки таким випадкам багато папуг розселилися далеко за межами своїх природних ареалів. Наприклад, лише в Європі прижилися 23 види папуг із різних регіонів світу. Втім, поки що незрозуміло, які наслідки це може нести для місцевих екосистем Польщі.

Як повідомляло ІншеТВ, вже не перший рік папуг Крамера помічають у Чернівцях та іноді бачать у Києві, Харкові та Львові. Ці папуги здатні витримувати морози до – 20°C.

У Європі цей екзотичний вид вперше помітили в британському Норфолку в 1855 році.

А з 1966 по 1978 рік папуги заселили Бельгію, Британію, Нідерланди, Німеччину, Францію, Італію, Іспанію і Австрію, а після 1980-го ще і Швейцарію.

У 2009 році крамерів у Європі було щонайменше 29 тисяч, найбільше – у Лондоні та Брюсселі.

Причиною розселення є не природне поширення – папуги тікають зі своїх кліток або власники самі випускають їх на волю.

Це інвазивний вид, тобто такий, що може конкурувати з місцевими пташками за їжу, дупла, змінювати середовище проживання, приносити хвороби чи завдавати економічної шкоди.

В Україні папуга Крамера може потіснити синиць, повзиків, шпаків, дятлів та інших пташок, які живуть в дуплах, кажуть орнітологи.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube