У РФ почали приховувати кількість літаків в авіакомпаніях


21:4326.06.2024

З офіційного сайту Федерального агентства повітряного транспорту РФ (Росавіація) зникли дані про кількість літаків у парку однієї великих російських авіакомпаній. Як пояснили у Росавіації російському виданню Коммерсант, відсутність даних “на публічному інтернет-сайті агентства пов’язана з необхідністю оптимізації інформації, що публікується”, але при цьому у відомстві зазначили, що деякі перевізники продовжують публікувати такі дані на своїх інтернет-ресурсах, пише Кореспондент.

Повідомляється, що дані про свій парк поки що приховала лише авіакомпанія S7. За даними Flightradar24, цей авіаперевізник має 104 повітряних судна, за даними Росавіації станом на березень – 100.

Решта російських перевізників поки що публікують цю інформацію: у авіакомпаній групи Аерофлот в авіапарку 349 літаків, в Уральських авіаліній – 52, у Utair – 59.

Керівник держкорпорації Ростєх Сергій Чемезов ще в травні зазначав, що масове вибуття літаків провідних світових виробників з парку російських авіакомпаній почнеться з 2030 року, “оскільки можливостей ремонтувати вже особливо не буде”.

Джерела видання вважають, що реально авіапарк російських перевізників почне скорочуватися близько 2026 року або й раніше. Автори вважають, що приховування інформації про кількість літаків можна пояснити “прагненням скоротити репутаційні витрати”.

Більшість співрозмовників видання у галузі впевнені, що відсутність інформації про кількість літаків допоможе російським перевізникам поповнювати авіапарк за рахунок придбання вживаних літаків на ринку “дружніх до Росії країн”. Йдеться зокрема про те, що такі переговори вже ведуть кілька російських авіакомпаній, але ціни для покупців з РФ перевищують ринкові на 10-30%.

Росавіація востаннє публікувала реєстр із кількістю літаків 20 жовтня 2023 року, тоді в сертифікатах експлуатантів 116 російських авіакомпаній вказувалося 2228 повітряних судна, але ексміністр транспорту РФ Віталій Савельєв у березні розповідав, що реально в експлуатації російських авіакомпаній перебуває понад 1100 літаків.

Читайте: Авіакар XPeng AeroHT X2 здійснив перший політ у Китаї



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube