Щонайменше 550 паломників загинули у Саудівській Аравії під час хаджу


22:1219.06.2024

У Саудівській Аравії щонайменше 550 людей померли через спеку під час здійснення щорічного паломництва — хаджу.

Про це повідомляє Reuters.

За повідомленнями преси та міністерств закордонних справ, під час щорічного мусульманського паломництва до Мекки в умовах палючої спеки загинули сотні паломників.
Щонайменше 550 людей загинули під час хаджу, повідомили у вівторок французькому агентству Франс Прес (AFP) дипломати. Триста двадцять три загиблих були єгиптянами, більшість з яких померли через хвороби, пов’язані зі спекою, повідомляє AFP з посиланням на двох арабських дипломатів.

Тиснява, пожежі в наметах та інші нещасні випадки стали причиною сотень смертей під час хаджу до Саудівської Аравії за останні 30 років. Паломництво почалося в п’ятницю.
Саудівське державне телебачення повідомило, що в понеділок температура в тіні біля Великої мечеті в Мецці піднялася до 51,8 градуса за Цельсієм (125,2 за Фаренгейтом).
Дослідження Journal of Travel and Medicine за 2024 рік показало, що зростання глобальної температури може випереджати стратегії боротьби зі спекою. Дослідження 2019 року, проведене журналом Geophysical Research Letters, показало, що зі зростанням температури в посушливій Саудівській Аравії через зміну клімату паломники, які здійснюють хадж, зіткнуться з “надзвичайною небезпекою”.

Тридцять п’ять громадян Тунісу загинули під час хаджу, повідомило у вівторок туніське інформаційне агентство Tunis Afrique Presse.

Багато з цих смертей сталися через сильну спеку, повідомляють члени сімей у соціальних мережах, тоді як інші сім’ї продовжують шукати зниклих родичів у саудівських лікарнях.
Міністерство закордонних справ Йорданії заявило, що у вівторок видало 41 дозвіл на поховання йорданських паломників. Раніше міністерство заявило, що щонайменше шестеро громадян Йорданії померли від теплового удару під час хаджу.

Одинадцять іранців померли і 24 були госпіталізовані під час паломництва, повідомило у вівторок іранське державне інформаційне агентство IRINN, не вказуючи причин смерті.
Троє громадян Сенегалу також померли під час хаджу, повідомило в понеділок сенегальське інформаційне агентство Agence de Presse Sénégalaise.

Сто сорок чотири громадянина Індонезії померли під час паломництва, згідно з даними Міністерства охорони здоров’я Індонезії, опублікованими у вівторок. У даних не уточнюється, чи були ці смерті спричинені тепловим ударом.

ФІЗИЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ

Хадж – це щорічне паломництво, яке мільйони мусульман здійснюють до Мекки, щоб виконати релігійні обряди, яких пророк Мухаммед навчав своїх послідовників 14 століть тому.
Представник саудівського міністерства охорони здоров’я в інтерв’ю агентству Reuters у понеділок, ще до того, як з’явилося багато повідомлень про смертельні випадки, заявив, що влада не помітила жодних незвичайних смертей серед мусульманських паломників на тлі надзвичайно високих температур.
Він додав, що на сьогоднішній день міністерство надало допомогу понад 2700 паломникам, які страждали від хвороб, пов’язаних зі спекою.

“Хадж – це важке завдання, тому доводиться докладати зусиль і виконувати ритуали навіть в умовах спеки і скупчення людей”, – сказав єгипетський паломник в інтерв’ю агентству Reuters у неділю.
Паломники використовували парасольки, щоб захиститися від сонця, оскільки влада Саудівської Аравії попередила паломників про необхідність пити достатньо води і уникати перебування на відкритому повітрі в найспекотніші години з 11 ранку (08:00 за Гринвічем) до 15:00.
Хадж, одне з найбільших масових зібрань у світі, – це обов’язок, який виконується раз у житті для працездатних мусульман, які можуть собі це дозволити. Він завершиться в середу.
За даними Головного управління статистики Саудівської Аравії, цього року очікується, що в ньому візьмуть участь понад 1,8 мільйона паломників.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube