У Чехії монтуються тисячі дронів для України


16:1616.06.2024

За більш ніж два роки повномасштабної війни в Чехії виникла ціла низка волонтерських проєктів і зборів, у яких уже зібрані сотні мільйонів крон на десятки тисяч дронів.

Не залишаються осторонь і чеські виробники безпілотних апаратів, а ще в Чехії виникло й перше чесько-українське виробництво безпілотних літаків.

Про це пише «Радіо Прага» з посиланням на Novinky.cz, передає Інше ТВ.

«Чехія відіграє з цього огляду неочікувану роль. До 2022 року ми не були якоюсь «дроновою наддержавою», але нині з’ясувалося, що тут є безліч людей, як розуміються на цьому і здатні монтувати і програмувати дрони», — сказав інтернет-виданню Novinky.cz Петр Пойман із об’єднання Team4Ukraine, або «Команда для України», яке вже десять років допомагає українцям, возячи до України головно гуманітарні матеріали, але також і техніку — таку, як броньовані санітарні машини.

Дрони це об’єднання возить конкретним частинам — залежно від того, що ті потребують. «Із деякими частинами ми співпрацюємо вже від 2014 року. Дрони в Україні потрібні, бо здатність українців використовувати їх і різним чином пристосовувати замінює собою нестачу боєприпасів», — сказав Пойман.

Найбільше дронів завезли до України волонтери з ініціативи «Возимо дрони до України» — десь від восьми до дев’яти тисяч. За ініціативою стоять волонтери, які навесні 2022 року вирушили до України з вантажівкою, повною гуманітарної допомоги.

«На початку повномасштабної війни ми возили туди китайські супчики, а від тих хлопців чули: привезіть нам дрони, вони нам потрібні», — каже засновник ініціативи, який не забажав називати свого імені.

Він додав, що за два роки навколо ініціативи зібралися десятки ентузіастів, інженерів, моделістів і програмістів і створили так звану «Аеророзвідку», яка будує дрони для українських підрозділів. «Попит там величезний. Але ми знайшли в нашу команду нових людей і намагаємося збільшити виробництво до 10 тисяч на місяць», — сказав він.

Щотижня нові дрони

Із метою надати українським військовим десять тисяч розвідувально-спостерігальних дронів типу FPV, у яких оператор бачить ситуацію завдяки відеокамері на безпілотнику «від першої особи», була створена минулого року асоціація «Група D». Вона збирає дрони за програмою «Немезида» (Nemesis) — це ім’я давньогрецької богині-заступниці справедливості й уособлення кари богів. За проєктом стоять інвестор Ян Веверка, аналітик Мілан Мікулецький, популярний актор Ондржей Ветхий чи начальник Генерального штабу Карел Ржегка.

До України вони вже доставили сім тисяч апаратів і мають готові до відправлення ще 4,5 тисячі. «Щотижня ми возимо до України нові дрони», — каже Мікулецький. Збір на них приніс уже понад 175 мільйонів крон, чого вистачить на виробництво 17,5 тисяч дронів.

І хоча йдеться про розвідники і спостерігачі, які не можна прямо використати для знищення ворога, для кожної партії треба отримувати експортну ліцензію й інші митні документи, розповідає Мікулецький.

«Подарунок для Путіна»

Іще одним проєктом, який возить до України дрони, є ініціатива «Подарунок для Путіна». Як каже Мартін Ондрачек, ініціатор цього збору, вони збирають кошти перш за все на традиційне озброєння — таке, як танки, вертольоти чи протиповітряна оборона. Але й дронів не уникають. У співпраці з ініціативою «Возимо дрони» вони зібрали вже 27 мільйонів крон на FPV-дрони, а нині почали новий збір на сто дронів Mavic 3T. Кожен із них коштує 125 тисяч крон.

«Ми отримали безпосередньо від українців прохання купити їх, бо їх дуже важко знайти в більших кількостях. Це просто фантастичні речі для військових на фронті, бо вони мають чудову термокамеру і потужну оптику», — пояснює Ондрачек.

Професійне виробництво

Дрони в Чехії виробляють і професійно. До України від початку повномасштабної війни постачає свої вироби фірма Primoco, яка виготовляє дрони-розвідники з досяжністю до 1500 кілометрів.

Також у Чехії буде виробляти свої апарати й українська фірма DeViRo. Від 2014 року вона робить безпілотники «Лелека-100» для української армії. Тепер вона створила в Чехії новий завод і ближчим часом почне виробництво.

Як каже Штефан Філе, колишній єврокомісар, який нині представляє цього виробника в Чехії, це перший пілотний проєкт, що виник завдяки домовленості українського і чеського уряду про промислову співпрацю. «За півтора року вже є дієздатна лінія виробництва дронів, перший контракт і купа роботи», — сказав Філе, як наводить його слова видання Novinky.cz. Він додав, що в Чехії будуть вироблятися нові апарати, що виникли в співпраці чеських і українських інженерів.

Як повідомляло Інше ТВ, Снаряди з чеської ініціативи вже прибувають в Україну



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube