Україна отримала від Євросоюзу собак-саперів для розмінування території


10:5715.06.2024

Євросоюз передав Києву третю групу з 12 собак-саперів для розмінування території України, йдеться у повідомленні представництва Єврокомісії в Польщі, передає УНН.

Відомо, що церемонія передачі українській стороні собак відбулася у п’ятницю, 14 червня, на аеродромі Лососіна-Дольна поблизу Нового Сонча на півдні Польщі.

Завдяки проєкту Єврокомісії одна німецька вівчарка та 11 бельгійських вівчарок підтримуватимуть українську армію, яка протидіє російській агресії. Це третя група талановитих тварин, які рятують життя багатьом людям завдяки своїй здатності знаходити та знешкоджувати снаряди, вибухівку та радіоактивні речовини – підкреслили в Єврокомісії.

У відомстві кажуть, що собаки-сапери були підготовлені в Бельгії, Польщі, Італії, Мальті, Люксембурзі та Фінляндії. У Польщі собаки пройшли 14-денний адаптаційний курс на базі Карпатського прикордонного загону Польщі, під час якого українські кінологи познайомилися зі своїми новими підопічними.

У межах урочистої церемонії з передачі собак відбулася презентація їх спроможності щодо виявлення вибухових речовин, а також їх символічна передача новим українським опікунам.

Орієнтовний бюджет зазначеного проєкту, який триватиме до 2025 року, становить 3 млн євро. Загалом Єврокомісія передасть Україні 50 спеціально навчених собак-саперів. Першу групу з дев’яти собак-саперів вже було передано Україні в березні минулого року, другу групу з дев’яти собак – торік у листопаді –
йдеться у повідомленні.

Читайте: Миколаївські тероборонівці: група саперів «Виводок» знешкодила понад 8 тисяч російських боєприпасів (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube