В Угорщині десятки тисяч людей вийшли на протест проти Орбана


08:3909.06.2024

У Будапешті напередодні виборів до ЄС лідер найбільшої опозиційної сили Петер Мадяр зібрав десятки тисяч людей на демонстрацію. Про це пише Кореспондент.

Зазначається, що Мадяр, який за кілька місяців створив найсильнішу опозиційну партію в Угорщині, сподівається використати хороший результат на недільних виборах до ЄС, щоб просунути себе і свій рух до перемоги над Орбаном на наступних загальнонаціональних виборах, запланованих на 2026 рік.

Опозиціонер звернувся до натовпу, який заповнив площу Героїв у Будапешті, заявивши, що він і його рух побудують “більш красиву, мирну і щасливу країну” і покладуть край 14-річному перебуванню Орбана при владі.

“Я був іскрою, яка запустила двигун змін”, – сказав він.

Колись інсайдер партії Орбана Фідес, Мадяр швидко став відомим завдяки публічним звинуваченням прем’єр-міністра та його союзників у корупції та антидемократичних тенденціях.

Однак, останні опитування показують, що Фідес, ймовірно, отримає відносну більшість голосів на недільних виборах, але партія Мадяра Повага і свобода (TISZA) може набрати до 30% і призвести до втрати місць для Фідес серед 21 члена угорської делегації в законодавчому органі ЄС.

TISZA здобула свою базу підтримки серед виборців, розчарованих як неліберальною формою правління Орбана, так і традиційними опозиційними партіями Угорщини, які виявилися нездатними кинути серйозний виклик правлінню популістського лідера з 2010 року.

Мадяр відкинув звинувачення Орбана в тому, що він – або будь-які інші угорці – “виступають за війну”. У травневому інтерв’ю AP він недвозначно вказав на потенційні ризики, якщо Росії буде дозволено утримувати окуповані нею українські території, включно з Кримським півостровом, який Москва анексувала у 2014 році.

У своєму останньому зверненні до виборців перед виборами в суботу він заявив, що покладе край “пропаганді страху” Орбана і працюватиме на благо країни, де “немає ні лівих, ні правих, а є лише угорці”.

Читайте: Орбан публічно заявив про наміри створити в Європарламенті проросійську коаліцію



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube