А ви знаєте про дієту йо-йо? Кажуть, ефективна


23:0026.05.2024

Серед безлічі методів схуднення виділяється дієта йо-йо, — це модель схуднення та відновлення ваги внаслідок постійного початку та припинення дієт. Вона поширена серед шанувальників швидкого схуднення.

Але експерти попереджають, що дієта йо-йо може негативно вплинути як на фізичне, так і на психічне здоров’я. Варто знати про те, з якими труднощами ви можете зіткнутися, пише OBOZ.UA.

Психологічні ефекти дієти йо-йо

Одна з небезпек у тому, що повернення ваги може призвести до сорому та самокритики, що спонукає людей вживати все більш екстремальних заходів, щоб знову скинути кілограми. Результати досліджень показують, що люди бувають настільки зосереджені на схудненні за допомогою дієти йо-йо, що нехтують проведенням часу з друзями, родиною та колегами.

Нездорова поведінка, пов’язана з дієтою йо-йо

Також дослідники вказують на те, що пацієнти мають нездорову поведінку для контролю ваги, як-от переїдання або емоційне переїдання, обмеження їжі, запам’ятовування підрахунку калорій, надмірні фізичні вправи та уникнення громадських заходів із їжею. Зрештою це призводить до відновлення ваги, часто більшої, ніж спочатку втраченої. Зрештою ця дієта може підвищити ризик розвитку такого розладу харчової поведінки, як анорексія або булімія.

Вплив на обмін речовин і ризики для здоров’я

Не варто забувати, що зміна ваги може уповільнити метаболізм через реакцію організму на недоїдання. Це у свою чергу може викликати зниження функції щитовидної залози, підвищену втому та перепади настрою. Крім того, є попередження щодо підвищення ризику діабету 2 типу, зменшення м’язової маси, та сприяння накопиченню жиру в животі. Експерти-дієтологи також попереджають, що часті йо-йо дієти можуть мати тривалі негативні наслідки для здоров’я.

Порушення циклу дієти йо-йо

Водночас фахівці радять зосередитися на здоров’ї, а не на вазі, а також консультуватися з медичними працівниками. Експерти радять усунути першопричину бажання схуднути та зрозуміти думки, що стоять за вибором їжі. Однак вийти з цього кола може бути важко через укорінені моделі мислення, суспільні очікування, культуру токсичного харчування та поширену стигму щодо ваги.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube