Клімат різко зміниться – замість Ель-Ніньо прийде Ла-Нінья


12:3815.05.2024

У другій половині цього року на зміну погодному явищу Ель-Ніньо прийде Ла-Нінья, під час якого температура на Землі знизиться.

Про це пише Reuters. 

Погодні умови Ель-Ніньо повинні зникнути до червня, але до другої половини року на зміну їм може прийти явище Ла-Нінья, заявив урядовий синоптик США.
Існує 49% ймовірність того, що погодні умови Ла-Ніна можуть розвинутися в період з червня по серпень, а в липні-вересні вона зросте до 69%, йдеться в щомісячному прогнозі Центру кліматичних прогнозів (CPC) Національної метеорологічної служби США.

Циклічність погодних умов, які можуть спричиняти лісові пожежі, тропічні циклони та тривалі посухи, є життєво важливою для фермерів у всьому світі.

У Латинській Америці вони вплинули на такі культури, як пшениця, соя і кукурудза, завдавши шкоди регіональній економіці, яка часто сильно залежить від сільського господарства.

Спекотна суха погода в Азії під час Ель-Ніньо минулого року змусила провідного постачальника рису Індію обмежити експорт після слабкого мусону, тоді як виробництво пшениці в Австралії, другому за величиною експортері, зазнало удару. Але сильніші дощі в деяких частинах Америки покращили перспективи сільськогосподарського виробництва в Аргентині та на півдні Американських рівнин.

Повна модель погоди, що включає Ель-Ніньо, Ла-Ніньо та нейтральну фазу, зазвичай триває від двох до семи років.

Експерти попереджають, що країни Латинської Америки повинні бути в стані підвищеної готовності, оскільки швидкий перехід до Ла-Ніни цього разу може залишити населенню та врожаю мало часу для відновлення.
Минулого місяця австралійське метеорологічне бюро заявило, що Ель-Ніньо закінчився.

«Ла-Ніна, ймовірно, вплине на виробництво пшениці та кукурудзи в США, а також сої, ячменю, пшениці та кукурудзи в Латинській Америці, включаючи Бразилію, Аргентину та Уругвай», – сказав Сабрін Чоудхурі, керівник відділу сировинних товарів BMI.
«Погодний феномен пов’язаний з тривалими посухами в усьому американському регіоні, що призвело до погіршення якості врожаю та падіння середньої врожайності, що ще більше загострило глобальні проблеми з постачанням».

Нагадаємо, раніше вчені-кліматологи з Каліфорнійського університету в Берклі передбачили, що літо з великою ймовірністю поб’є рекорди температури та вологості через Ель-Ніньо.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube