Якщо заплутались в календарях, Благовіщення – сьогодні


09:0925.03.2024

Сьогодні, 25 березня, відзначається одне з 12 найважливіших християнських свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Благовіщення асоціюється не тільки з повідомленням Діві Марії про появу на світ Сина Божого, а ще й із благою звісткою про пробудження землі від сну і настанні весни.

Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначають за дев’ять місяців до Різдва Христового. Традиційно святкували Благовіщення 7 квітня, але після переходу Православної церкви України на новий календар Благовіщення у 2024 році випадає на 25 березня.

Історія свята

У християнстві це одне з найважливіших свят. Благовіщення святкують приблизно від IV століття. Згадується у Новому Заповіті описаного у Євангелії від Луки.

Після весілля Марії з Йосипом, до неї в Назарет з благою звісткою прийшов архангел Гавриїл та приніс радісну звістку про те, що вона скоро народить Спасителя-Ісуса Христа та промовив такі слова: «Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками. І благословен плід лона Твого!».

Діва Марія прийняла цей найвищий дар – бути Матір’ю самого Божого Сина. Тому символом свята є білі голуби у синьому небі – як втілення благої звістки. Крім того, синій є кольором Богородиці, тому в цей день священники одягають блакитні ряси.

Що не можна робити на Благовіщення

У цей день, як і в усі великі свята, не можна займатися фізичною працею та роботою по дому. Забороняється шити, в’язати та вишивати. Під забороною – зрізання квітів та обрізання дерев.

У свято не можна одягати новий одяг. Заборонено ходити у гості. Вважалося, що свято необхідно провести у сімейному колі.

Благовіщення припадає на період Великого посту, тому не можна вживати їжу тваринного походження. Але в цей день деякі обмеження пом’якшувалися: можна було їсти рибу та морепродукти.

На Благовіщення не можна віддавати щось з дому, інакше доля складеться так, що прийде бідність.

Не можна кричати, нецензурно лаятися, сваритися. Думки та вчинки мають бути добрими та спокійними.

На Благовіщення у храмах не відбуваються заупокійні служби та моління, а також не проводять вінчання. В цей день до Діви Марії звертаються з особливими проханнями – просять здоров’я, захисту, допомоги у важких ситуаціях, прощення гріхів, а також дякують за отримані блага. Не має значення, яку молитву читати Богородиці або ж звертатися своїми словами – головне, щоб молитва була щирою. 

Нагадаємо також: Коли Великдень? Чому католики святкуватимуть Пасху на 5 тижнів раніше за православних



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube