“Босі” страви та варя. Почався Великий піст, що їли в цей час українці кілька століть тому


22:3918.03.2024

Сьогодні, 18 березня, у православних християн почався Великий піст. Він є найдовшим з усіх календарних постів і триватиме сім тижнів до Великодня.

Пости почали впроваджуватися на території України ще в часи Київської Русі. За багато століть вони стали не лише вимогою церкви, але й традицією харчування для багатьох, і не лише вірян.

Історики кажуть, що православні християни завжди були більш богомільними, аніж протестанти і католики, а календарні пости тривали у них найдовше – 19 тижнів на рік.

То що ж їли пращури українців кілька століть тому, які страви готували господині?

ВВС поспілкувалися про це з етнографинею з Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН Лідією Артюх.

Вона є дослідницею обрядової культури та ритуальної їжі, авторкою книг “Традиційна українська кухня в народному календарі” та “Звичаї українців у народному календарі”.

Великий піст, жиляники
Підпис до фото. Жиляники, з яких починався піст

Жиляники, редька, хрін

Перший і останній тижні Великого посту були найсуворішими. Перший понеділок називали “жиляним” або “жилавим”, бо у цей день традиційно пекли прісні плескаті коржі з води та борошна і без олії – “жиляники”. Гарячих страв взагалі не було.

“Жиляники” можна було їсти одразу з печі, а коли вони вистигали, були настільки твердими, жилавими, що їх було тяжко відкушувати, тому й така назва. Старі люди мусили їх розмочувати у воді, щоб відкусити. Ще їх називали “жиловики”, “дужики”, “жильники”, розповідає Лідія Артюх.

Дотримуватися посту було важко, але це був ритуал не лише задля “упокорення духу і плоті”, каже дослідниця. Люди також вважали, що суворі обмеження на самому початку посту допоможуть їм легше переносити наступні.

Після “жилавого понеділка” вже дозволялося їсти пісний борщ з квасолею, каші без олії, картоплю, квашені овочі.

Багато їли хріну і редьки, а страви присмачували цибулею і часником.

“Редька і хрін були популярними, бо вони додавали ситості і вітамінів, яких не вистачало в організмі на початку весни. Тоді жартували, що під час Великого посту навіть церковні дзвони дзвонять: “Хрін та редька, редька й хрін!” – розповідає дослідниця.

Масниця, піст
Підпис до фото. Великий піст починається одразу ж після масниці і триває сім тижнів

Цукор – гріх

Під час посту довгий час не вживали цукру. Вважалося, що це – гріх.

“Вигадали історію, начебто цукор виготовляється із перепалених кісток мертвих тварин. Але поступово ця заборона зникла, і з початку 20 століття цукор вживали і під час посту. Але, до речі, традиції українців були такі, що для підсолодження використовували частіше мед, а не цукор”, – розповідає Артюх.

У наступні тижні страви ставали різноманітними. Їли більше овочів, риби, грибів, бобових, додавали олію.

“Звісно, що далеко не всі могли собі це дозволити. Ранньою весною у бідних людей за зиму вичерпувалися запаси продуктів і вони їли, як тоді казали, “босі” страви, тобто прості і без заправки олією. Але борошно, картопля, редька, хрін були у більшості людей”, – каже Лідія Артюх.

Лемішки, путрі та горохляники

Загалом українці готували багато борошняних страв: каші і кашоподібні страви з пшеничного, гречаного, кукурудзяного, пшоняного збіжжя. Робили млинці, вареники, галушки, локшину.

А також їли багато гороху, квасолі, сочевиці, багатих на рослинний білок. Частково цими продуктами замінювали м’ясо. Пили квас, трав’яні чаї, кисіль.

Лідія Артюх каже, що багато пісних страв, що були популярними у 18-19 століттях, вже забуті, але деякі з них і досі готують в різних українських регіонах.

Наприклад, горохляники – кульки з горохового пюре. Для приготування варили горох, робили з нього пюре, солили і додавали 1-2 ложки борошна. Потім смажили ці кульки на олії і ще теплими обвалювали у товченому часнику з сіллю або у смаженій цибулі.

На Поліссі такі горохляники робили по-іншому, називалися вони хоми. До горохового пюре додавали ще розтертий мак, попередньо запарений. Обсмажували і посипали маком ще й зверху.

Подібну страву робили з картопляного пюре, також обвалюючи у маку.

Ще одна старовинна страва – варя – готується з буряка. Квашений і сирий буряки варять, потім ріжуть шматочками, додають варену квасолю, квашену капусту та олію.

Багато страв готували з гречки і гречаного борошна. Гречаниками називали млинці з гречки. Лемішку готували з гречаного борошна. Це страва, подібна до мамалиги: заварювали гречане борошно, розтирали, потім тримали у печі, щоб загусла. Їли з підливами, або нарізали і обсмажували.

А ще в старовину навчилися робити солод, пророщуючи зерно, висушуючи і перемелюючи на борошно. З солодом готували солодкі страви.

Наприклад, зубці – кашу з пророщеного ячменю, який попередньо висушували й підсмажували, або путрю – пшеничну кашу засипали солодовою пшеницею, розтертою на борошно.

Не кожна господиня навіть у старі часи могла зварити напій – квашу, борошняний кисіль, для якого використовували три види солодового борошна – житнє, пшеничне і гречане, настоювали, поки кваша не починала “грати”, і після цього варили.

Останній тиждень Великого посту знову був жорстким: не вживали олії, риби, багато хто не їв гарячих страв. А у страсну п’ятницю їли – особливо старі люди – лише хліб і пили воду.

Лідія Артюх каже, що навряд чи можна говорити про релігійний фанатизм у дотриманні посту. Бо було багато винятків для дітей, вагітних, хворих і немічних. Піст століттями був радше звичаєм, традицією українських родин, які передавався з покоління в покоління.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube