Ексміністр фінансів США шукає інвесторів, щоб купити TikTok


06:0616.03.2024

Колишній міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив, що створює групу інвесторів для придбання TikTok у китайської компанії ByteDance. Подальшому існуванню цієї соцмережі в США загрожує законопроєкт про заборону TikTok, що наразі проходить через Конгрес.

Про це повідомляє CNBC і Громадське.

«Я думаю, що закон повинен бути ухвалений, і я думаю, що Tiktok повинен бути проданий. Це чудовий бізнес, і я збираюся зібрати групу, щоб купити TikTok», — сказав Мнучін в етері програми Squawk Box на телеканалі CNBC.

Бізнесмен зазначив, що TikTok має належати американському бізнесу, адже «китайці ніколи не дозволять американській компанії володіти чимось подібним у Китаї». Однак Мнучін не уточнив, хто може бути іншими інвесторами в такій угоді, а також не назвав потенційну вартість соціальної мережі.

За даними PitchBook, під час останнього раунду фінансування у 2023 році ByteDance оцінили у 220 мільярдів доларів. Проте окрему оцінку TikTok не називали.

Як пише CNBC, китайська сторона «найімовірніше, заблокує продаж», адже TikTok активно лобіював проти створеного американцями законопроєкту.

Речник Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь описав двопартійний тиск як свідчення «логіки грабіжника» щодо TikTok. А генеральний директор TikTok Шоу Цзи Чу натякнув, що продаж «не є варіантом». 

У купівлі є й інші зацікавлені покупці. Зокрема, WSJ повідомила, що колишній генеральний директор Activision Blizzard Боббі Котік обговорював угоду з потенційними партнерами.

Доля TikTok у США

13 березня Палата представників Конгресу підтримала рішення заборонити ТікТок.

Палата представників США ухвалила законопроєкт, який має на меті змусити компанію ByteDance продати TikTok некитайським власникам протягом шести місяців. А якщо продаж не відбудеться — застосунок заборонять у США. Законопроєкт іще чекає на ухвалення в Сенаті.

Президент США Джо Байден схвалить продаж, якщо це розв’яже проблеми національної безпеки. Адміністрація президента вважає, що китайське володіння платформою створює серйозні ризики для національної безпеки Сполучених Штатів, зокрема можливість втручання у вибори.

Як зазначає New York Times, це рішення посилює протистояння між Китаєм і США щодо контролю над широким спектром технологій, які можуть уплинути на національну безпеку, свободу слова та індустрію соціальних мереж.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube